Roman Carić:

'Španjolci su pitali jesu li slike naše obale stvarne ili fotošopirane'

0
Alis Šaina, Lorena Osmak, Roman Carić, Oscar Diaz Hernandes i Josepha Fefi Gonzales Belušić
Alis Šaina, Lorena Osmak, Roman Carić, Oscar Diaz Hernandes i Josepha Fefi Gonzales Belušić

Roman Carić, zamjenik načelnika Općine Kršan, potpisao je 5. travnja ugovor o suradnji sa španjolskom općinom Alconchel. U Španjolskoj je tim povodom boravio od 4. do 7. travnja zajedno s predstavnicama Udruženja obrtnika Labin, tajnicom Alis Šaina i zamjenicom predsjednika Lorenom Osmak te prevoditeljicom Josephom Fefi Gonzales Belušić. Naime, Španjolci su suradnju inicirali putem Udruženja obrtnika, s kojima su također potpisali ugovor u suradnji. 

Dvije općine ovim će ugovorom surađivati na području poboljšanja gastronomske kulture putem organizacije sajmova i drugih povezanih događaja te onih usmjerenih na ruralni razvoj kako bi najbolje istaknule svoje potencijale. Slijedom toga predstavnici Alconchela nastupit će na predstojećem Festivalu samoniklog bilja u Kršanu, a predstavnici Kršana boravit će na njihovom festivalu šparuga.

Alconchel je smješten u blizi granice s Portugalom i udaljen je od Kršana oko 2.500 kilometara. Putovalo se dvanaest sati: autom do zračne luke u Veneciji, odatle avionom do Madrida, pa drugim avionom do Seville i onda još 180 kilometara do cilja.

„Alconchel je prekrasno malo mjesto od oko dvije tisuće stanovnika, sagrađeno u klasičnom španjolskom 'bijelo' stilu, sa prizemnicama, naravno, sa dominantom građevinom, crkvom u centru. Okolno područje sliči ''zelenoj pustinji'', sa nepreglednim poljima pokrivenim stablima maslina i hrasta plutnjaka, na kojima u pravilu, sasvim slobodno i bez ikakvih ograničenja, šetaju i obitavaju njihove svjetski poznate sorte crnih iberijskih svinja (pata negra) od kojih se dobiva vrhunsko meso i pršut, a lutaju i ogromne količine goveda“, priča Carić o svojim dojmovima.

Službeni domaćin labinskoj delegaciji bila je općina Alconchel, odnosno njezin načelnik tj. predsjednik Oscar Diaz Hernandes, ali Carić kaže da je ustvari domaćin bilo cijelo mjesto Alconchel, jer su se zaista osjećali pozvani od srca i dobrodošli.

Mentalitet najsličniji našem

„Na svakom koraku smo pozdravljani od strane mještana kao i od strane organizatora priredbi na sajmu. Moram napomenuti, da je mentalitet tih ljudi, tog dijela Španjolske, čak i Portugala, čini mi se od svih mediteranskih naroda, najsličniji našem, tako da smo se zaista osjećali kao doma. I naravno, Luka Modrić i Ivan Rakitić su u Španjolskoj zvijezde“, priča Carić.

Nakon što je uz Lorenu Osmak svečano potpisao ugovor o suradnji, razmijenjeni su prigodni pokloni. 

„Zbog ograničenosti prtljage sa sobom smo uspjeli ponijeti nešto naših domaćih proizvoda, vina, sira i maslinovog ulja proizvođača iz općine Kršan i s područja Labinštine, nekoliko prigodnih knjiga i relativno velike količine promo materijala Rapca, Labina i Kršana. 

Interesantno je napomenuti da su domaćini bili apsolutno oduševljeni ljepotama našeg kraja, obalom i povijesnim gradićima, te su nas u više navrata pitali dali su slike na materijalima fotomontaža ili su to zaista 'stvarne' slike. Nisu vjerovali koje ljepote imamo te su bili jednoglasni da će jedna od njihovih slijedećih destinacija za ljetovanje i posjet općenito biti Hrvatska tj Istra“, ispričao nam je o tom dijelu svog boravka u Španjolskoj.

Alconchel je veliki proizvođač šparuga u Španjolskoj. Njihov način rasta i branja isti je kao i kod nas, što znači livade i grmlje, ali nešto su deblje od naših, blažeg okusa i rastu, ovisno o količini padalina, pet do šest mjeseci godišnje.

„Gradonačelnik je iznio podatak da tridesetak obitelji iz mjesta Alconchel kvalitetno živi samo od trgovine šparugama, čija se eksploatacija tj. branje mjeri u desetinama tona godišnje.  Druga biljka je tagarnina, u naravi kaktus, koji, kada mu se ostružu bodlje i ostaje samo stabljika i biva spremna za obradu, podsjeća na šparugu, i opet se sprema na isti način kao i šparuga“, objasnio nam je Carić.

Pogled na Alconchel iz kaštela

Kaže da, iako su pretežito konzumirali specijalitete od šparoga i tagarnine u kombinaciji sa raznim prilozima, Španjolska je ipak zemlja mesa, pa su tako u nekoliko prigoda kušali i njihovu klasičnu kuhinju kojom dominira svinjsko meso.

„Moram reći da je savršeno! Naravno, tu je i pate negra pršut, za koji opet zaista nije potrebno posebne reklame, budući je brend sam za sebe. Kasnije su nam domaćini priznali tajnu savršenog mesa, pršuta i grilla – naime, njihove svinje, osim kao što sam prije naveo, sasvim slobodno šetaju livadama obraslima hrastom plutnjakom, one jedu i žireve tog hrasta, tako da im meso u kombinaciji sa savršenim roštiljem i krupnom soli koja se dodaje tek na kraju pečenja, daje taj poseban sočni i neponovljivi okus. Maslinovo ulje im je također, mnogo 'mekše' nego naše, ukusnije, manje gorko od našeg, samim time i jestivije, kao i vino, opet posebnog okusa i arome“, ispričao nam je o svojim gastronomskim dojmovima.

Uz gastronomiju, glavna turistička atrakcija Alconchela je kaštel - Castillo de Miraflores koji datira iz 10. stoljeća, koji se nadvija nad mjestom kao svojevrsni čuvar mjesta slično kao Kaštel Kršan nad Kršanom. Kaštel je obnavljan tijekom godina, u fazama, sredstvima lokalnog i državnog proračuna i EU fondova, danas služi kao muzej ali i u komercijalne svrhe poput vjenčanja, seminara i kongresa.

Cooking show na Festivalu samoniklog bilja

Zanimalo nas je kako će se Španjolci predstaviti na predstojećem Festivalu samoniklog bilja.

„U Kršan dolazi njihov poznati chef Tomas Carbonero Caraballo sa suradnicima, i odradit će svoj cooking show radeći posjetiteljima lokalna jela. Interesantno je da je 44-godišnji chef Tomas, u razdoblju od 1993. do 1995. godine kao pripadnik Španjolskih mirovnih misija UN-a, bio smješten na terenu kao kuhar na širem području Mostara, Međugorja ali i Splita, Metkovića i Ploča, tako da su mu Hrvatska i BiH posebno drage i za ove krajeve ga vežu iznimna sjećanja, te čak zna pokoju hrvatsku riječ. 

Posebno smo ponosni da naš Festival na desetu godišnjicu organizacije poprima predznak 'međunarodni'. Isto tako, u petak, dan prije Festivala samoniklog bilja, shef Tomas, predstavit će lokalne Španjolske delicije na gastro manifestaciji 'Si naši gušti' u organizaciji Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Labin“, doznali smo od zamjenika kršanskog načelnika.

Carić ističe zasluge prevoditeljice, Španjolke i labinske nevjeste Josephe Fefi Gonzales Belušić. „Fefi je inače rodom iz prekrasnog gradića Jarez del los Caballeros, u kojem smo i odsjeli, koji je udaljen od Alconchela oko sat vremena vožnje. Bila je naš vodič i prevoditelj i ustvari ona je i zaslužna da smo naše kratko vrijeme proveli najkvalitetnije moguće, od 8 ujutro do ponoći promovirajući naš kraj, upoznavajući se s njihovim krajem i običajima, kao i planiranjem koraka k budućoj suradnji“, kaže on.

Zamoljen da sažme svoje dojmove o Španjolskoj, zamjenik kršanskog načelnika Roman Carić rekao nam je sljedeće: „Španjolska, daleka zemlja odličnog mesa, ljubaznih, otvorenih i srdačnih ljudi, europski uređena a opet južnjački 'neuredna' i autentična, prirodna, zemlja bogate i jake katoličke orijentacije, svako mjesto ima barem jednu ili dvije do tri ogromne crkve, prepuna srednjovjekovnih dvoraca i ostataka nasljeđa rimskog carstva, posebno aqueducta. Imali smo prilike slušati i uživati u njihovoj tradicionalnoj glazbi pod nazivom 'copla', i naravno, kao muško, moram napomenuti, zemlja sitnih, ali prekrasnih, u pravilu, tamnokosih žena.“ (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa