Grad Poreč i ekonomski fakultet potpisali Sporazum o suradnji

0
Loris Peršurić i Robert Zenzerović
Loris Peršurić i Robert Zenzerović

Grad Poreč i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli potpisali su 10.4. Sporazum o suradnji. Na potpisivanju su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i pročelnica za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić te dekan Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Robert Zenzerović.

Sporazum podrazumijeva trogodišnju suradnju na području: organizacije stručne prakse u Gradu Poreču, održavanja predavanja stručnjaka iz Grada Poreča-Parenzo na Fakultetu, realizacije tematskih istraživanja, izrade znanstvenih i stručnih projekata, organiziranja seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa, okupljanja znanstvenika i stručnjaka različitih specijalnosti, redovite razmjene poslovno relevantnih informacija o mogućnostima unapređivanja međusobnih poslovnih odnosa i suradnje, te druge oblike poslovne suradnje u djelatnostima Grada Poreča-Parenzo i Fakulteta.

Gradonačelnik je napomenuo da je Grad uvijek ovdje kako bi podržao istarske projekte, obrazovanje i studente. - Vjerujem da će ova suradnja doprinijeti tome da mladi ljudi koji studiraju svoje iskustvo stječu upravo u sredinama koje će jednog dana benificirati od njihovih znanja, na obostrano zadovoljstvo., rekao je Peršurić.

– Ovo je jedan naš logičan slijed prema jedinicama lokalne samouprave u smislu intenzivnijeg povezivanja, prvenstveno u pogledu omogućavanja obavljanja stručne prakse našim studentima, da budu u mogućnosti teorijska znanja aplicirati u praksi, kazao je dekan Zenzerović. Dodao je kako su suradnju s Gradom Porečom već imali kad su radili Strategiju gospodarskog razvoja Grada Poreča, pri čemu su već odavno uočili sustavni pristup razvoju gospodarskom razvoju Grada Poreča.

-Tada smo već vidjeli da se Grad Poreč ističe po broju poduzetnika na broj stanovnika i nalazi se na samom vrhu u RH. To je segment kojemu mi na fakultetu dajemo osobiti naglasak jer je intencija da educiramo mlade u poduzetništvu, da promičemo krug samozapošljavanja, tako da vjerujem da će jedan dio mladih porečkih poduzetnika svoje mjesto pronaći u Poduzetničkom inkubatoru Poreč, rekao je Zenzerović i dodao kako je u pulskom studentskom Poduzetničkom inkubatoru formirano sedam studentskih poduzeća na što su jako ponosni.

-Kod nas postoji dobrovoljna praksa, od kad smo tu praksu uveli nekoliko desetaka studenata je tu praksu već provelo, a to je proces s kojim nastavljamo i iduće akademske godine. Nismo smjeli zapostaviti ni javni sektor, jer je njima potreban svježi kadar i vjerujem da će se s ovim otvoriti formalna mogućnost da studenti obavljaju praksu u Gradu Poreču, rekao je Zenzerović. Govoreći o konceptu prakse, rekao je da u svojoj instituciji imaju mentore u gospodarstvu, jedinicama lokalne samouprave i na fakultetu, što osigurava kontrolu određenih aktivnosti koje se obavljaju u okviru prakse.

-Zapravo je ideja da se mladim ljudima koji imaju određene sklonosti da rade u javnom sektoru ili privatnim sektorima damo te mogućnosti. Minimalni broj sati uveli koje smo uveli gospodarstvenicima je osamdeset po pojedinom predmetu, to je minimum koji će rasti ovismo o želji studenata i potrebi poslodavaca, dodao je Zenzerović. Rekao je kako će u javnom sektoru biti angažirani studenti smjera ekonomije i smjera financijski menadžment, a u turističkom sektoru studenti smjera turizam i smjera financije, te studenti smjera menadžmenta i smjera informatički menadžment koji predstavlja sintezu ekonomskih i informatičkih znanja. Upravo ovaj potonji kadar je dosta deficitaran – jer se, kako je rekao dekan, u informatičkim ekonomskim znanjima, ne možete osloniti na outsourcing, već to mora biti naš čovjek u oblikovanju sustava informiranja. Gradonačelnik Peršurić je zaključio kako je suradnja između ove dvije institucije postojala i prije, a sada je riječ o formaliziranju odnosa. 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa