Pred vratima umaški vikend uz Sajam sporta i utrku 100 milja Istre

0
Alen Paliska, Slaviša Šmalc i Aleksandar Petković
Alen Paliska, Slaviša Šmalc i Aleksandar Petković

U Umagu su sve su snage usmjerene u pripremu još jednog fantastičnog izdanja Sajma sporta i ultratrail utrke „100 milja Istre“. Tradicionalno, mjesto održavanja ovog festivala sporta bit će sportska dvorana te vanjsko igralište Osnovne škole Marije i Line koji će od 11. do 14. travnja 2019. godine okupiti tisuće sportaša rekreativaca i profesionalaca te ljubitelja sporta uopće, koji će na ovoj manifestaciji doživjeti pravu sportsku „bombu“ u najpozitivnijem smislu.

Osmo izdanje Sajma sporta te sedmo izdanje ultratrail utrke „100 milja Istre“, u organizaciji Grada Umaga, Sportske zajednice grada Umaga i  Sport Box-a, na konferenciji za medije su 9. travnja 2019. godine najavili pročelnik UO-a za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc, direktor utrke Alen Paliska te direktor Sajma sporta Aleksandar Petković.

Umag, kao grad domaćin jedinog sajma takvog tipa u regiji, putem ove manifestacije  promovira sport i zdravi život u svojoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Titula Europskog grada sporta 2018. naime, bila je tek dodatna motivacija i odskočna daska Umagu da se ova sportska manifestacija podigne na još višu razinu. Stoga će sav trud biti kontinuirano usmjeren u smjeru stvaranja sve jačeg i kvalitetnijeg umaškog sportskog vikenda. Sajam sporta će ove godine ugostiti čak tridesetak izlagača s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a posjetitelji će moći izvršiti na sajmištu i direktnu kupovinu.

Sajam sporta svakako znatno obogaćuje organizacija ultratrail utrke „100 milja Istre“, koja iz godine u godine u Umag dovodi sve veći broj sudionika ovog sve popularnijeg sporta. Čak 1.800 natjecatelja prijavilo se iz 51 države svijeta. Radi se o trkačima iz praktički svih europskih država, kao i nekih sa svih ostalih kontinenata. Kao i svake godine, četiri osnovne utrke startaju u Labinu (168 km), Lovranu (110 km), Buzetu (67 km) i Motovunu (41 km) te završavaju na zapadnoj obali poluotoka, u Umagu. Peta, ali ne i najmanje važna utrka, odnosi se na utrku za one najmlađe. Tako će dvjestotinjak mališana preuzeti na startu svoje brojeve te istrčati utrku „1 milja Istre“, a na cilju će sve njih dočekati zaslužene vesele medalje.

Utrka „100 milja Istre“ je i ove godine dio elitnog kluba UTWT, svojevrsne lige prvaka u ultratrailu. Koliko je to važno dovoljno govori činjenica da se u svijetu godišnje organizira više od 13.000 trail utrka, međutim samo je 21 izabrana da po kvaliteti organizacije i ljepoti krajobraza nosi sam vrh svjetske kvalitete. Od favorita za postolje stiče se Antoine Guillone (FRA) u muškoj te Michele Yates (USA) u ženskoj konkurenciji.

Ove se godine u sklopu utrke "100 milja Istre", na BLUE stazi dužine 110 km, održava i treće Prvenstvo Hrvatske u trailu. Na PH je prijavljeno više od 90 natjecatelja što ovo PH čini jednim od najmasovnijih seniorskih natjecanja u sklopu Hrvatskog atletskog saveza. I ove će se godine „100 milja Istre“ moći pratiti zahvaljujući live video prijenosu tijekom cijelog trajanja manifestacije. Za više informacija o ultratrail utrci „100 milja Istre“ posjetite službenu web stranicu utrke: www.istria100.com.

Za vrijeme trajanja Sajma sporta, Grad Umag je u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom  organizirao i susret tajnika lokalnih i regionalnih Sportskih zajednica Hrvatske, a na kojem će sudjelovati 70-tak osoba. Tijekom susreta bit će organizirana stručna predavanja na temu izmjena Uredbe o financiranju programa i projekata organizacija civilnog društva, o poreznom aspektu aktivnosti povezanih sa sportom, kao  i o novom Zakonu o sportu, dok u subotu ujutro slijedi i prezentacija Središnjeg državnog ureda za sport.

U sklopu ovogodišnjeg Sajma sporta, a u okviru 18. izdanja Olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske kojeg organizira Hrvatski olimpijski odbor diljem Hrvatske, Sportska zajednica Grada Umaga, Dječji vrtić i jaslice „Duge te Talijanski dječji vrtić „Girotondo“ organiziraju ovu tradicionalnu sportsku manifestaciju za vrtiće iz sjeverozapadne Istre. Natjecanje će biti održano 12. travnja 2019. godine na školskom igralištu Osnovne škole Marije i Line, a u pet disciplina će sudjelovati 200 djeca iz sedam dječjih vrtića iz Umaga, Brtonigle, Oprtlja, Buja i Novigrada. Najava velikog broja gostiju u Umagu tijekom narednog produženog vikenda, kao i sudionika na samom Sajmu, garancija su još jednog uspješnog izdanja ove manifestacije koju željno iščekuju brojni sportaši diljem svijeta.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA