Demetlika o bespravnoj gradnji:

'Treba nam gradska građevinska inspekcija'

1
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika 9. travnja je u Saboru govorio o problemu bespravne gradnje i neučinkovitosti građevinske inspekcije da takvu gradnju spriječi.

- Bespravna gradnja u Istri, ali ne samo u Istri, buja. Gradi se na poljoprivrednom zemljištu, gradi se izvan granica građevinskog zemljišta, kao i na visoko vrijednom zemljištu, a takvom se gradnjom, nažalost, svakim danom sve više devastira prostor i ugrožava prirodna, graditeljska i kulturna baština lokalnih sredina, istaknuo je Demetlika. Naveo je kako je problem i građevinska inspekcija koja se nije pokazala učinkovita u sprječavanju bespravne gradnje. 

- Mi u IDS-u smatramo da je potrebno ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi. Naravno, uz prijenos ovlasti, potrebno im je osigurati financijska sredstva u razmjernim iznosima u kojima je država do sada financirala rad građevinske inspekcije na području pojedine županije, kazao je Demetlika te dodao da bi se na takav način sigurno puno kvalitetnije i bolje kontroliralo stanje na terenu i spriječilo širenje bespravne gradnje.

Istaknuo je da je upravo iz tog razloga, na nivou Istarske županije u koordinaciji svih gradonačelnika, upućen zahtjev prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja da pripremi i pošalje u saborsku proceduru odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji, kojima bi se omogućilo ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi.

Podsjetio je da je 2008. godine, Zakon o gradnji definirao da upravo gradovi i županije mogu izdavati građevinske dozvole te kako je prije takve odredbe u Istri bilo neriješeno na tisuće predmeta, a nakon što se taj postupak prepustio gradovima i županiji, svi predmeti su vrlo brzo bili riješeni. Dodao je kako nam upravo to treba biti primjer dobre prakse.

- Mi u IDS-u se snažno zalažemo za decentralizaciju jer je to jedan od temeljnih uvjeta za razvoj cijele zemlje. Uvođenje Državnog inspektorata koji objedinjava 17 inspekcija, još je jedan primjer centralizacije sustava te dodao kako je očito da država još uvijek nema povjerenja u lokalnu i regionalnu upravu i smatra je nesposobnom ili želi uspostaviti sustav potpune centralizirane kontrole čime se otvara mogućnost dodatne represije i kažnjavanja „nepodobnih“, što nas ne bi iznenadilo od ove HDZ-ove Vlade, zaključio je saborski zastupnik IDS-a.

              

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa