rijedak, a baš mi ga imamo

Festival glazbe Srednjeg vijeka u Dvigradu vrhunski je doživljaj

0
S najavne konferencije Dvigrad festivala
S najavne konferencije Dvigrad festivala

Dvigrad festival – međunarodni festival rane glazbe, u svom će se 17. izdanju ove godine svečano otvoriti na blagdan Cvjetnice, 14. travnja, a potrajat će sve do sredine rujna. Bogat glazbeni program ovog renomiranog festivala rane glazbe najavili su načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman, predstavnik izvođača programa otvaranja Patrik Bolković i Ivana Maružin iz Turističke zajednice Općine Kanfanar, istaknuvši kako i ove godine u Kanfanar dolaze vrhunski domaći, ali i inozemni glazbenici, stručnjaci za glazbu srednjeg vijeka, renesanse i baroka.

Načelnik Sandro Jurman predstavio je program Festivala koji već 17 godina uspješno promovira Općinu Kanfanar i Dvigrad, dovodeći eminente glazbenike i vrhunske programe po kojima je Dvigrad festival poznat i koji ga čine jednim od rijetkih takvih festivala u široj okolici.

O značaju Dvigrad festivala za turizam općine govorila je Ivana Maružin ispred turističke zajednice, istaknuvši da posebno raduje što se koncerti održavaju u pred i posezoni, čime se stvaraju dodatni motivi dolaska kako domaćih, tako i stranih gostiju u Kanfanar, a cijeli festival posebno privlači ljubitelje glazbe, kulture i sakralne baštine.

Program otvaranja Dvigrad festivala predstavio je Patrik Bolković koji je i jedan od brojnih izvođača u za ovu priliku posebno osmišljenom programu, na blagdan Cvjetnice 14. travnja. Naime, u 17:30 u kanfanarskoj župnoj crkvi započet će zanimljiv glazbeno-umjetnički program uz nastupe KUD-a „Mate Balota“ iz Raklja, zbora Župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Raklja i vokalnu skupinu „Soli Deo Gloria“, a uslijedit će križni put uz glumca Roberta Kurbašu kao naratora te Noela Šurana koji će postaje križnog puta otpjevati uz mih, uz pratnju rakljanskog župnog zbora. Specifičnost ovog sadržajno bogatog programa otvaranja je i ta što će se drugi dio programa održati u Dvigradu, gdje će se slaviti svečana sveta misa uz više glazbenih zborova i skupina. Na taj način, simbolizira se „povratak Dvigradu“ iz kojega je sve krenulo, kao i početak Velikog tjedna, zbog čega i program nosi naziv „Veliki tjedan glazbom ću navjestit“.

Nakon otvaranja, slijedi još pet koncerata u lipnju te dva koncerta u rujnu. Dvigrad festival i ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Papinskog instituta za sakralnu glazbu u Rimu, Istarske županije, Općine Kanfanar i brojnih drugih pokrovitelja i partnera. Program preuzmite na ovom linku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa