Tartuffe Matije Ferlina gostuje u Austriji i Mađarskoj

0
Foto: Jelena Janković
Foto: Jelena Janković

Uspješna i nagrađivana predstava Staging a Play: Tartuffe koreografa i redatelja Matije Ferlina u produkciji i izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla bit će izvedena 11. travnja 2019. u Zagrebačkome kazalištu mladih. Pored te izvedbe, predstava u travnju gostuje i na 19. izdanju Salzburger Performance Tage festivala u Austriji te na festivalu Horizont u Mađarskoj.

Nakon uspješne inscenacije drame Staklena menažerija Tennesseeja Williamsa 2015. godine,

ovo je druga po redu predstava u autorskom ciklusu Matije Ferlina Staging a Play u kojem istražuje odnos između verbalnog i tjelesnog izričaja u izvedbenim umjetnostima. Ovom prilikom, Ferlin se u suradnji sa dramaturginjom Jasnom J. Žmak posvetio jednoj od najpoznatijih svjetskih komedija, Molièreovoj Tartuffe, čiji je dramski tekst umjesto kao tekstualni predložak, izvođačima poslužio kao slojevita koreografska partitura. Dramske su replike tako u ovoj izvedbi dokinute te zamijenjene fizičkim vokabularom, a čitava koreografija nastaje razvojem specifičnog sistema koji autor razvija posljednjih nekoliko godina. Predstava je osvojila dvije Nagrade hrvatskog glumišta: Ferlin za najbolje koreografsko ostvarenje - ples te Darko Japelj za najbolje umjetničko ostvarenje – ples.

Scenografiju potpisuje Mauricio Ferlin, glazbu Luka Prinčič i Matjaž Predanič, dramaturgiju Jasna Jasna Žmak, kostimografiju Matija Ferlin i Desanka Janković, a oblikovanje svjetla Saša Fistrić. Predstave u travnju, u Zagrebu, Salzburgu i Miskolcu izvode Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Eva Kocić te Ana Vnučec (SSP).

Zadržavajući čitavo vrijeme izvedbe svih devetoro izvođača, koji plešu tijekom svih pet činova, Ferlin je kreirao kompleksni izvedbeni aparat u kojem su tijela u prostoru jedini nositelji narativa, koji za vrijeme izvedbe neprestano premješta između pokušaja dekonstrukcije i pokušaja rekonstrukcije. Angažirajući sofisticirani koreografski mehanizam koji je razvijao i u prethodnim projektima, Ferlin ga u ovom projektu mjestimice sudara s koncizno razrađenim koreografijama koje, s gotovo konstruktivističkim kostimima, dramskom predlošku pridaju novi sloj začudnosti te tako otvaraju dodatne mogućnosti njegove inscenacije i interpretacije.

- Naša kazališna tradicija opterećena je tekstom i raznim načinima njegove interpretacije, a to opterećenje dolazi iz šire opterećenosti naše kulture verbalnošću i racionalnošću koju ona nosi, i normalno je da se onda sve to prenosi i na gledatelja. Ali, umjesto pobune koja bi dovela do eliminacije teksta, u svojem radu odabirem put koji uz tekst želi afirmirati i tijelo, put u kojem ima mjesta za oboje. A to znači da, umjesto slijepog manifestiranja verbalnog sadržaja, želim otvoriti prostore za one elemente komunikacije koje riječi ne mogu obuhvatiti, koje im izmiču, koje ih nadmašuju, kaže Ferlin. Projekt je nastao u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla i suradnji s Zagrebačkim kazalištem mladih i Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa