Utrka 100 Milja Istre startat će u Labinu 12. travnja

0
Radmila Paliska Kos, Alen Paliska i Valter Glavičić (foto: Robi Selan)
Radmila Paliska Kos, Alen Paliska i Valter Glavičić (foto: Robi Selan)

Ovogodišnja, sedma Utrka 100 milja Istre startat će u Labinu 12. travnja u 16 sati, iznijeto je konferenciji  za novinare 4. travnja. Održao ju je Alen Paliska, direktor utrke i tajnik „Albe“ Labin, sportsko rekreativnog kluba koji je zajedno s trgovinom sportske opreme SportBox Buzet organizira utrku, a sudjelovali su gradonačelnik Valter Glavičić i direktorica TZ Grada Labina Radmila Paliska Kos, predstavnici dvoje partnera u projektu.

"Utrka 100 Milja Istre nije samo sportska manifestacija nego cjelogodišnja platforma koja ima veliki utjecaj na destinaciju. Otvoreni smo za sve moguće vidove suradnje kako bismo našim sadašnjim i budućim partnerima ponudili najbolji mogući povrat uloženih sredstava ili angažmana. Neizmjerno sam ponosan na sve što smo dosad učinili na platformi 100 Milja Istre, od otvorenih radnih mjesta, velikog broja noćenja te velike potrošnje koja se generira tijekom manifestacije. Međutim, najviše me fasciniraju volonteri koji su srce i duša ove manifestacije i koristim prigodu da im se od srca unaprijed zahvalim za sav angažman koji ih čeka tijekom sljedećeg tjedna", kazao je Paliska.

"Izuzetno mi je drago da su se uključili HTZ i ostali komercijalni partneri što je rezultat kvalitativnog iskoraka posljednjih godina. Gradu Labinu je ova globalno poznata manifestacija neizmjerno važna upravo zbog sinergije lokalne samouprave i realnog sektora te velike promocije Grada Labina na globalnoj razini. Siguran sam da je ova utrka jedan superbrand koji obilježava Istru kao vrhunsku outdoor destinaciju", naglasio je Glavičić.

"Izuzetno mi je drago reći da je TZ Labin-Rabac od samog početka blizak partner manifestaciji pa smo tako i ove godine uložili određena sredstva za sufinanciranje. Raduje me da je organizator napravio iskorak u aspektu promocije destinacije što će itekako pomoći u onome što je naš core business, povećanje turističkog prometa i potrošnje u našoj destinaciji. Čestitam organizatoru na ustrajnosti, ovako kompleksan projekt svakako nije lako organizirati , pogotovo ne na vrhunskoj razini kojoj već godinama svjedočimo", kazala je Paliska Kos.

Osim na stotinu milja trčat će se utrka na 110 kilometara koja će početi 12. travnja u 22 sata u Lovranu, dan kasnije u 9 sati u Motovunu će krenuti utrka na 41 kilometar, a u podne u Buzetu utrka na 67 kilometara. Staze prolaze najljepšim prirodnim i povijesnim znamenitostima Istre, od Labina i Lovrana preko grebena Učke i Ćićarije  kroz mnoge srednjovjekovne gradiće istarske unutrašnjosti poput Huma i Motovuna, pa sve do cilja u Umagu. Tradicionalno i ove je  godine u program uključena utrka za najmlađe u duljini od jedne milje s ciljem poticanja djece i njihovih obitelji na sudjelovanje u trail trčanju koje promiče zdrav život i uživanje u prirodi.

Prijavljeno je 1.800 trkača iz 51 zemlje, a u organizaciji će pomagati 450 volontera iz Hrvatske i cijele Europe. Utrka na 110 kilometara ujedno i treće prvenstvo Hrvatske u trailu pod ingerencijom Hrvatskog atletskog saveza,  za naslov prvaka Hrvatske borit će se više od 90 natjecatelja. Kako je naglasio Paliska, 100 milja Istre najveća je internacionalna trail utrka u Hrvatskoj, te ujedno i jedina utrka na području CEE sa statusom punopravnog članstva u svjetskoj elitnoj skupini Ultra Trail World Toura (UTWT).

100 Milja Istre 2018. godine (foto: 100 Milja Istre)

„Ova fantastična utrka, iz godine u godinu globalno i lokalno privlači sve više sportaša zaljubljenih u planinsko trčanje i pritom osigurava prestiž sakupljanja visokog broja bodova za ukupan godišnji ITRA (International Trail-Running Association) ranking, činjenica koja je iz godine u godine sve bitnija u pokretu svjetskog trail trčanja.Uspjeh i kvalitetu ove utrke potvrđuje i činjenica da broj partnera zadovoljnih partnera sa svakim izdanjem utrke raste, pa je tako jedan od najprogresivnijih svjetskih sportskih brandova HOKA, u čijim tenisicama trče pobjednici najjačih trail utrka, od ove godine odabrala upravo utrku 100 milja Istre i Sport Box za dugoročnog partnera.

Među trail trkačima koji su posebno obilježili 100 milja Istre je Dylan Bowman iz Red Bull/The North Face team koji je 2017. stazu od 100 milja istrčao za 17 sati 51 minuta i 50 sekundi te postavio rekord staze koji do sada nije oboren. Uz Bowmana, ova je utrka već godinama bliska srcu Francesce Canepe, višestruke pobjednice na 100 milja Istre, a od 2018. i pobjednice prestižnog UTMB-a“, istaknuo je Paliska.

Upravo su preporuke ovih elitnih trkača, utjecale na dolazak značajnog broja elitnih trkača na sedmo izdanje utrke od kojih su neki čak i s dalekog Istoka. Trkači koji su najavili borbu za visoke plasmane u svim disciplinama su Antoine Guillon (FRA), Helio Fumo (POR), Andrea Macchi (ITA), Martin Halasz (SVK), Kazufumi Ose (JPN), Marjan Zupančić (SLO), a jednako dinamična intenzivna borba za prijestolja najavljuju trkačice Federica Boifava (ITA),  Michele Yates (USA), Alissa St Laurent (CAN).

Organizator utrke Sport Box primjećuje kontinuiran rast broja natjecatelja iz godine u godinu, a činjenica da se utrka događa u travnju, dobar je znamen i potvrda ulaska u uspješnu turističku sezonu za Umag i Istru s više od devet tisuća noćenja u jednom vikendu održavanja utrke.

Uz mnogobrojne partnere utrke, organizatori utrke ove su godine potpisali sporazum o suradnji sa  Medicinskim fakultetom u Rijeci, a partnerstvu se priključio i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci.

100 Milja Istre 2018. godine (foto: 100 Milja Istre)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa