Emil Daus: 'Planira li Vlada prodati prirodne vodne resurse?'

1
Emil Daus
Emil Daus

Saborski zastupnik IDS-a, Emil Daus, u Saboru je sudjelovao u raspravi o paketu zakona iz područja vodnog gospodarstva, a posebno se osvrnuo na Prijedlog zakona o vodnim uslugama. Naveo je kako je tijekom e-savjetovanja iz Istre s terena, od same struke, stiglo mnogo dobronamjernih sugestija, prijedloga i savjeta kako ovaj zakon učiniti boljim, praktičnijim i efikasnijim, no kako nažalost dobar dio kvalitetnih prijedloga nije usvojen.

Ovako će se u praksi pokazati mogući kaos u procesima koji će uslijediti, kako u samim operativnim postupcima pripojenja, tako i u kratkim zadanim rokovima i to posebno u većim i složenijim sustavima.

Smatra kako se opet važnim temama ne pristupa sustavno, daju se kratki rokovi implementacije, Zakon se miješa u unutarnje ustrojstvo poduzeća, a gledano iz tehničkih razloga nisu svi krajevi u Hrvatskoj isti da bi isto pravilo vrijedilo jednako za sve.

- Dolazim s područja gdje je sustav uređen, gdje je najveći postotak pokrivenosti vodoopskrbom s kontrolom kvalitete isporučene vode, a najmanji gubici. S druge strane, da nije bilo istarske solidarnosti bogatijih gradova i općina uz more ruralni dio Istre nikada ne bi imao tako visoku pokrivenost vodoopskrbom, ističe Daus i dodaje kako očigledno nisu svi bili odgovorni i solidarni u cijeloj Hrvatskoj.  

Ukazao je i na to da se najprije vodne usluge maknulo iz komunalnih djelatnosti, zatim se sada u kratkom roku želi poduzeća vodoopskrbe i odvodnje objediniti na širem području nego je to bio slučaj do sada pa će zbog tako kratkog roka nastati cijeli kaos na terenu, što će potencirati prekršaje i zbunjenost. Prijedlogom zakona se određuje da će se neke važne stvari definirati podzakonskim aktima, a zakonom se propisuju neke stvari koje bi trebale biti tema skupština društava.

- Udaljavanje važnih odlučivanja s lokalne na državnu razinu i centralizacija sustava kako bi se njime lakše upravljalo s jedne točke, još više pobuđuje sumnju da bi ovo mogao biti prvi korak prema privatizaciji vodnih usluga bez obzira što se ističe da se radi o antiprivatizacijskom zakonu.

- U ovih nešto manje od 30 godina u ovoj je zemlji prodano gotovo sve, od toga  dobar dio u bescjenje, pa postavljam pitanje da li Vlada polako planira prodati još jednu od rijetkih stvari koja nam je ostala poput prirodnih vodnih resursa, zaključio je Daus.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa