Umaška Hitna dobila novo vozilo za prijevoz pacijenata u Sloveniju

0

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Opće bolnice Pula, Splošne bolnišnice Izola te Grada Umaga 3. travnja 2019. godine pri Zajednici Talijana „Fulvio Tomizza“, u okviru europskog projekta „Emergency EuroRegion“, sufinanciranog iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020., održano je predstavljanje prijedloga Protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u partnerskoj mreži te je izvršena službena primopredaja novog ambulantnog vozila, kako bi Protokol mogao početi s realizacijom.

Dvogodišnji projekt započeo je projektnim aktivnostima 1. rujna 2018. godine. Pored Splošne bolnišnice Izola (vodeći partner), u provedbi tog projekta sudjeluju tri projektna partnera: Opća bolnica Pula, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola. Glavni zajednički cilj projekta Emergency EuroRegion predstavlja uspostavu trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe na prekograničnom području.

Usuglašeni prijedlog Protokola od strane svih projektnih partnera te uspješna realizacija postupka nabave novog ambulantnog vozila, koje je kupljeno u svrhu prijevoza pacijenata u Splošnu bolnišnicu Izola, predstavljaju glavne dosege u dosadašnjim projektnim aktivnostima za čiju je realizaciju bio odgovoran Zavod za hitnu medicinu Istarske županije.

Zadovoljava najmodernije svjetske standarde

Ambulantno vozilo, koje je svečano predano voditeljici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije-ispostava Umag Jovanki Popović-Glavičić dr.med.spec., zadovoljava najmodernije svjetske standarde, osigurava da se do pacijenta dođe brzo i sigurno, da se pacijent vozi udobno (ne osjeti faktor ceste) i sigurno. Dakle, u ovom vozilu moguće je zbrinjavati pacijenta kao da se nalazi u ambulanti. Ovakav tip vozila je „pokretna“ ambulanta, a njegova vrijednost iznosi 160.000 eura.

U okviru projekta provode se i edukacije iz hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu. Zavod za hitnu medicinu Istarske županije već provodi edukacije u vrijednosti cca 65.000 eura, za po 25 radnika iz svake kategorije (dr.med. med.sestre/med. tehničare i vozače) i to putem međunarodno certificiranih tečajeva iz područja oživljavanja (Advanced Life Support),  traume (International Trauma Life Support) i zbrinjavanja djece (European pediatric Life Support) te Winfocus tečaja ultrazvuka, kao i tečaja za vozače (International Trauma Life Support osnovni tečaj i Basic Life Support). Time se dodatno poboljšavaju znanja i vještine djelatnika Zavoda u domeni hitne medicine,  a sve radi povećanja razine skrbi o životno ugroženim pacijentima.

Dr. Katja Štrancar Fatur ispred Splošne bolnišnice Izola, u prisustvu predstavnika partnerskih institucija: ravnateljice Opće bolnice Pula, doc. dr. sc. Irene Hrstić, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske Srđana Jerkovića dr. med.spec., direktora Splošne bolnišnice Izola mag. Radivoja Nardina te voditelja Reševalne službe slovenske Istre ZD Izola gosp. Igora Crnića, svim je prisutnima ukratko prezentirala bitne značajke i doprinos ovog projekta pri podizanju kvalitete hitne medicinske pomoći u prekograničnom području. Ovim je projektom pacijentima, kojima je uz početno kvalitetno medicinsko zbrinjavanje, vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja ključno za preživljavanje, osigurana pravovremena i dostupna medicinska skrb.

U nastavku službenog programa, Gordana Antić dr.med.spec., zamjenica ravnatelja ZHMIŽ, dipl. zdrav. Igor Crnić ispred Reševalne službe slovenske Istre ZD Izola te asist. Peter Golob dr. med.spec. i Jani Dernič dr. med. spec. ispred Splošne bolnišnice Izola, prisutnom su medicinskom osoblju predstavili  prijedlog Protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata, koji bi trebao s testnom fazom započeti početkom srpnja 2019. godine.

Na ovom, za Istru vrlo važnom povjesnom događaju za životno ugrožene pacijente kod kojih je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno za ishod liječenja, pozdravnim su se govorom gostima i uzvanicima obratili državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. dr. sci. Željko Plazonić (MIZ je pridruženi partner Projekta), ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese (Grad Umag je pridruženi partner Projekta).

Bassanese: Grad Umag sufinancira rad Hitne službe

„Grad Umag sufinancira rad Hitne službe, i to redovnim izdvajanjem od 250.000 kuna godišnje. Ujedno, vlastitim smo sredstvima osigurali vozilo za hitan prijevoz pacijenata te je realizirana rekonstrukcija zgrade za rad Hitne medicinske službe u vrijednosti od gotovo 2,2 milijuna kuna. Nakon ulaganja u rekonstrukciju postojećih prostorija, pokrenuli smo i kampanju #HitnaJeBitna u kojoj je prikupljeno oko 720 tisuća kuna u opremi i novcu, a trenutno je u tijeku humanitarno prikupljanje sredstava za nabavku radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja. U cilju stvaranja održivog zdravstvenog sustava, uz spremnost na sufinanciranje nabavke još jednog vozila za hitne službe, poduzeli smo i konkretne mjere ne bi li liječnicima omogućili život i rad u Umagu. Tako smo donijeli odluku o rekonstrukciji, odnosno izgradnji novih stanova za liječnike, a s krajnjim ciljem zadržavanja prijeko potrebnog liječničkog kadra u umaškoj zajednici. No, iako pohvalno, sve to nije dovoljno. Ispravnim odlukama i direktnim utjecanjem zajedno moramo smisliti modalitete suradnje ne bi li riješili problem zdravstva u Umagu. Pozivam stoga nadležne službe da podrže prijedlog Županije, odnosno da se Umagu odobri 10 timova T1, kao i helikopterska služba te se ojača specijalistička skrb na lokalnoj razini.“ u svojem je obraćanju naveo gradonačelnik Bassanese.

Osim Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Grada Umaga, pridruženi partneri projekta su Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije, Območna enota Koper-Capodistria,  Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Područna služba Pazin, i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa