Demetlika: HDZ koristi Uljanik kao alat za napad na Istru

5
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika je 3. travnja u Saboru govorio o odnosu HDZ-ove Vlade prema Istri. - I više je nego očito da ova Vlada ima dva modela djelovanja i to jedan za ona područja u kojima je HDZ na vlasti i drugi za ona područja u kojima HDZ nije na vlasti. Uljanik se nalazi na ovom drugom području i očito je da zbog toga ne može računati na potporu države. Naglasio je kako je zastrašujuće da se cijela jedna regija kažnjava zbog političkih interesa HDZ-a te da zbog ostvarenja tih svojih interesa, HDZ koristi Uljanik kao alat za napad na Istru.

- Zastrašujuće je da od premijera i ministara neprestano slušamo jedne te iste priče o tome koliko bi Uljanik koštao porezne obveznike, odnosno kako neprestano obrazlažu samo troškovnu stranu, a da pritom nema ni jedne jedine riječi o prihodovnoj strani, odnosno koliko građani Istre, a među njima i radnici Uljanika iz svojih džepova pune državni proračun te time doprinose cjelokupnom hrvatskom razvoju posljednjih 29 godina, istaknuo je Demetlika.

Istaknuo je kako samo četiri županije sudjeluju s neto iznosom u punjenju državnog proračuna te je postavio  pitanje premijeru Plenkoviću koji je iznos kojim Istra puni proračun po svim osnovama. Također, Demetlika je postavio pitanje koja županija nakon Grada Zagreba ima najviši BDP po glavi stanovnika, kao i koja županija ima najnižu stopu nezaposlenosti te koja županija ima veću stopu useljavanja od iseljavanja.

- A kad bi pitanje bilo u kojim županijama je najveća stopa iseljavanja stanovništva, najniži BDP, najmanja ulaganja, najviša stopa nezaposlenosti, odgovor ni bio u onima u kojima je HDZ na vlasti, kazao je Demetlika.

- Umjesto da vi u HDZ-u govorite kako je Hrvatska socijalna država koja će radnicima Uljanika pružiti socijalnu pomoć i kako će ih za ruke voditi u Zavod za zapošljavanje, pomognimo im u zadržavanju njihovih radnih mjesta, zaključio je Demetlika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa