Kristina Bulešić:

„Osim kaznene, tražimo i političku odgovornost za stanje u Uljaniku“

1
Zvonko Liović i Kristina Bulešić
Zvonko Liović i Kristina Bulešić

Povodom uhićenja dvanaestorice bivših čelnih ljudi pulskog Uljanika, na konferenciji za medije novinarima su se obratili iz istarskog HNS-a, naglasivši zadovoljstvo radom nadležnih državnih institucija u cilju rasvjetljenja pojedinačne odgovornosti osoba koje su brodogradilište Uljanik i njegove radnike dovele na rub ponora. U istarskom HNS-u nisu propustili naglasiti kako osim utvrđivanja kaznene odgovornosti pojedinaca ne treba zanemariti i na očito postojanje političke odgovornosti za propast Uljanika.

„Pohvaljujem rad državnih institucija i sama uhićenja potencijalno odgovornih, ali istovremeno želim jasno postaviti pitanje političke odgovornosti onih koji su očito znali, a šutjeli su o stvarnom stanju brodogradilišta Uljanik. Obzirom da godinama nije postojao sustav kontrole nad radom uprave Uljanika, tražimo da se ispita i utvrdi tko je i što znao o stvarnom stanju u brodogradilištu Uljanik, a godinama je o tomu šutio. Kada govorimo  o Uljaniku, govorimo o milijardama kuna, o nesretnim sudbinama velikog broja obitelji, o važnoj grani gospodarstva, ako hoćete, govorimo o sudbini Pule. Ima li tko pravo nakon svega  šutjeti?“, rekla je Kristina Bulešić, predsjednica pulskog HNS-a.                 

Zvonko Liović, predsjednik HNS-a Istre naglasio je kako je istarski HNS u više navrata izrazio sumnju o postojanju kriminalnih radnji uprave Uljanika, te očekuje što skorije očitovanje državnog odvjetništva oko današnjih uhićenja.

„Upravo je istarski HNS 28. kolovoza 2018. godine na konferenciji za novinare pozvao institucije ove države da istraži potencijalni kriminal koji se događa unutar Uljanika. Naime, tada je postajala osnovana sumnja na izvlačenje novca kroz Offshore tvrtke u egzotičnim zemljama, a sumnju su budile i neobjašnjivo visoki izdaci za savjetničke usluge vanjskih konzultanata. Sljedeći dan je u brodogradilište Uljanik ušla policija, a danas, sedam mjeseci kasnije imamo dokaz da institucije ove države dobro rade svoj posao, a čiji trud i rad treba javno pohvaliti.“

„Svakako bi želio da se dubinski istraži gdje je utrošeno osam milijardi kuna u posljednjih šest, sedam godina, kada znamo da je 2012. godine smanjen temeljni kapital društva sa 670 milijuna kuna na 200 milijuna kuna, a razlog je bio pokriće ostvarenih gubitaka. De facto, početkom 2013. godine uprava Uljanika je imala "clean start", a danas govorimo o minusu od osam milijardi kuna. Netko za ovakvu pljačku treba kazneno odgovarati“, naglasio je Zvonko Liović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa