Upoznajte umašku volonterku koja pomaže oboljelima od raka

0
S primopredaje uređaja za limfnu drenažu
S primopredaje uređaja za limfnu drenažu

U okviru projekta „Poboljšanje sustava zdravstvene zaštite građana Grada Umaga“, Grad Umag je od lipnja 2015. godine, a na inicijativu Kluba za zdrave dojke „Sunčica“, pokrenuo besplatne terapije limfne drenaže koje, u prostorima Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ volonterski provodi terapeutkinja limfne drenaže Ada Aleksić. Usluga je to koju Grad Umag besplatno osigurava svim svojim onkološkim bolesnicima u post-operativnoj fazi liječenja, a uz hvalevrijednu pomoć volonterke i terapeutkinje Ade Aleksić.

Evo što o svemu kaže Ada Aleksić. "Započeli smo s radom 2015. godine te smo iste godine dobili podatak od HZZJZ od preko 800 oboljelih od karcinoma na području grada Umaga što je dodatno potvrdilo potrebu za tom vrstom terapije koje, nažalost, nema u sustavu HZZO-a. Od prvog dana je interes bio veliki tako da danas, nakon 4 godine, imamo preko 100 pacijenata koji su prošli kroz savjetovalište a kako je broj oboljelih u porastu interes i dalje traje.

Limfedem ne nastaje kod svakog onkološkog pacijenta,oko 1/3 pacijenata je pošteđena tako da brojka od 100 naših pacijenata je, statistički gledano, još veća. Osim terapije limfedema i edukacija pacijenata je vrlo bitna jer je terapija doživotna što znači da postoje pravila kojih se treba pridržavati kako bi život bio što kvalitetniji a komplikacije limfedema što manje. Te bitne informacije u našem sustavu nitko ne daje tako da pacijenti mjesecima lutaju u potrazi za terapijom i edukacijom.

Kako je terapija limfedema usko vezana i s kompresijskim pomagalima treba da postoji i suradnja sa specijalističkim ambulantama kako bi iste pacijenti dobili na doznaku tj na teret HZZO-a.U početku je to bilo jako teško ali danas je situacija toliko dobra da uspijevamo dobiti i nadstandarde. Nakon 4. g. konačno se javljaju pacijenti koji su upućeni nama na samom početku razvoja limfedema te je time i sama terapija puno uspješnija ali i dalje jedan dio njih nema nikakve info o tom problemu.

Ono čemu treba težiti je da se djeluje preventivno, edukacijom i terapijom, kako bi limfedem postao izuzetak a ne pravilo kao što je danas. Kako bi se još više pomoglo toj vrsti pacijenata potrebno je puno više govora o tome u javnosti upravo zbog toga što naš sustav to ne čini, nešto se malo tu i tamo spominje limfedem ruke nakon op karcinoma dojke dok su svi ostali npr limfedem noge,glave ili same dojke potpuno neprepoznati i prepušteni sami sebi.

Grad Umag je, što se tiče terapije limfedema kod onkoloških pacijenata, u potpunosti zadovoljio potrebe svojih građana i može biti primjer ostalima kako pomoći toj kategoriji pacijenata da dobiju terapiju koja im je nužna bez cjelodnevnih putovanja i, ne manje važno, besplatno.", kazala nam je Ada Aleksić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa