GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Lassie se vratio kući

1
Damir Strugar
Damir Strugar

Kao i poznata škotska ovčarka Lassie  koja je prešla tisuće kilometara prerije dok nije došla kući. Tako sam i ja nakon višemjesečnog potucanja po raznim hospitalijskim ustanovama širom i poprijeko Lijepe naše, konačno otpušten na kućnu njegu uz obavezno ambulantno liječenje i terapijsko vježbanje.

Hvala svim mojim vjernim čitateljima koji su mi slali pozdrave i poruke sa željom za brzim oporavkom. Kao i kolegama u redakciji koji su bili uz mene. I sad, što mi je činiti nakon povratka u virtualni i stvarni svijet?

Malo prokomentirati političko-društvenu stvarnost. Situacija se uzburkala kao i svakog proljeća oko Bleiburga. Ovog puta nakon zabrane Katoličke crkve u Koruškoj da na tom mjestu održi misu. Tu je odluku od hrvatskih političara prvi pozdravio istarski župan Valter Flego, rekavši da je ta misa na tom mjestu zlouporabljena, jer su na istom mjestu redovito isticani ustaški simboli i nacističko znakovlje.

Time je istarski Dragi Vođa konačno preskočio Učku i na trenutak zabljesnuo u hrvatskom širem medijskom prostoru. No, Valter Flego očito je odlučio dokazati svoje političke kvalitete i šire. Iako je dosad bio nacionalno bljedunjav i neprepoznatljiv, baš je Valter Flego nositelj liste Amsterdamske koalicije na euro-parlamentarnim izborima za Bruxelles. 

Što planira Vječni vođa IDS-a 

Mnogi su politički analitičari, napose u Istri očekivali na tom mjestu vidjeti Ivana Jakovčića, Vječnog Vođu IDS-a.No naš dobri dragi čovik Nino, ne samo da nije nositelj liste, već ga uopće nema na popisu potencijalnih putnika za europski parlament u Bruxellesu. I to sve nakon uporne višemjesečne medijske ofenzive kojom je svekolikom pučanstvu objašnjavano i pokazivano da je Jakovčić bio najmarljiviji hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

No, kao što je pisao veliki Njegoš pučina je stoka grdna, pa je netko od PR mislioca Amsterdamske koalicije došao zaključka da Vječni Vođa IDS-a nije baš najbolje rješenje za predvodnika liste lijevo-liberalne koalicije. Zašto dobri i pošteni Istrijan Nino nije dobar za ostale Amsterdamce nitko nije objasnio. Čak ni njegov vjerni nasljednik – Veliki Vođa Boris Miletić, kojeg također nema na listi. I ovi podaci navode na brojne pretpostavke.

Da li izostanak s liste za Bruxelles znači da se Vječni Vođa vraća u domovinu? Ako je tome tako nameće se niz pitanja. Naprimjer, vraća li se NINO KAO Vječni Vođa u Istru da pokaže moć i politički autoritet ili da se ponovno ustoliči i uhljebi u fotelji župana? Što li će u tom slučaju njegov nasljednik Boris Miletić, tko li će ga znati. Naime hoće li u tom slučaju popularni pulski BAMBI morati odstupiti s pozicije prvog čovjeka stranke? Hoće li Jakovčić i Miletić primijeniti popularni ruski politički izum Putin – MEDVEDEV? Izmjenjuju pozicije i mandate, ali uvijek vladaju.

No dobro upućeni izvori iz vrha IDS-a tvrde da se članovi stranke ne raduju povratku svog Vječnog Vođe iz Bruxellesa. Taman su se navikli bez njega, politički prodisali, a sada se Nino vraća da im opet podijeli packice i nagradne udarce šibom po rukama zbog nedoličnog ponašanja. I gubitka samokontrole.

Mali miševi i stari mačak

E sad će Jakovčić pokazati malim miševima tko je stari mačak i tko ima devet života. Dakako nije lako ni Velikom vođi Borisu Miletiću jer povratak mu punačkog šefa iz Bruxellesa ipak nagriza njegov neupitni stranački autoritet na istarskom poluotoku. S druge strane ipak čudi da Borisa Miletića nominalnog predsjednika IDS-a nema na listi za Bruxelles. Naime, iako je Istra raj na zemlji, ipak je premalena za dvojicu VOĐA.

No za članove stranke koja vlada suvereno Istrom, neće se niša promijeniti. Od njih se očekuje slijepa poslušnost i odanost, opisana kroz sljedeći javno izrečeni citat: Ranko Ostojić na TVN1 28.3.2018. „Milanović je rekao da se IDS vodi  kao kartel, kao mafijaška organizacija!“ (završavam citat)

Bilo kako bilo, Jakovčić je istarski ĐUKANOVIĆ Milo. Nekima se to sviđa, drugima ne. Stoga pričekajmo iduće dane pred EU izbore da vidimo kako će se kockice mozaika u Lijepoj našoj posložiti. Što se pak tiče istarskih birača, stječe se dojam da je njima barem zasad sasvim svejedno tko će ih predstavljati u Europskom parlamentu.

Pogotovo kad se zna da ih tamo plaća EU. I kad se zna da tamo imaju 8.000 eura. Pa je stoga njihova briga za malog domaćeg čovika, tek misaona imenica. Uostalom nitko konkretno i ne zna što točno EU parlamentarci rade. Pa će se tek vidjeti koliko će birača uopće izaći na predstojeće izbore. Pitanja je dakle puno, a odgovore će pokazati vrijeme, te hoće li se nešto suštinski promijeniti. Dakako sve za dobrobit Istre i njezinih žitelja kao i uvijek dosad. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa