Reprizom Maneštre od kazališta uspješno završen projekt

0

Reprizom predstave „Maneštra od kazališta“ održanom 21. 03. u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta uspješno je završen je projekt kazalište KUP 54+. Riječ je o projektu kojim se željela se razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti, te poboljšati kvaliteta života seniora u Poreču. Projekt je Grad Poreč-Parenzo kandidirao zajedno s partnerom, Pučkim otvorenim učilištem Poreč na poziv Ministarstva kulture „Umjetnost i kultura 54+“ i ostvario stopostotno financiranje od 428 tisuća kuna.

Reprizi predstave prethodila je konferencija za novinare održana u foajeu kazališta na kojoj su sudjelovali pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Grada Poreča-Parenzo Morena Mičetić Fabić, voditeljica projekta u Pučkom otvorenom učilištu Anita Pilat, jedan od glumaca iz predstave i predsjednik porečkog Kluba umirovljenika Galija, Franc Dobrilović, umjetnički voditelj Nebojša Borojević Borko, te glumci iz predstave.

Polaznici kazališnih radionica bili svi redom domaća lica, Porečani i Porečanke, koji su svoje svakodnevne aktivnosti zamijenili probama, te razradom ideja i zajedno sa voditeljima, kreirali ovu amatersku tragediju/komediju kako su je sami šaljivo nazvali, koja je sve zabavila. Nakon uspješno održane generalne probe i premijere i za reprizu se tražila karta više, a sve to govori da je projekt uspješno realiziran, održiv, te da, bez obzira što je službeno završio, seniorska kazališna družina u Poreču želi nastaviti s radom.

Kako je rekla Mičetić Fabić, projekt je započeo je u srpnju prošle godine i trajao osam mjeseci, a cilj mu je bilo postizanje bolje socijalne uključenosti  i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Uključivanje u aktivnosti projekta bilo otvoreno za sve osobe koje zanima kazalište, a na ovaj su se način upoznali i s cjelokupnim procesom izrade kazališne predstave, te tako obogatili svoje slobodno vrijeme i stekli nova iskustva.

Pilat je dodala kako je za Pučko otvoreno učilište Poreč uvijek zadovoljstvo, bilo kao partneru bilo kao nositelju sudjelovati u projektima koji doprinose zajednici i oplemenjuju život građana. Ovaj je projekt pružio mnogo zadovoljstva svima nama koji smo na bilo koji način sudjelovali u njegovoj provedbi a i najvažnije da su zadovoljni korisnici, dakle sami akteri ili kako se to projektnim rječnikom kaže ciljana skupina, kazala je Pilat. 

Cijela je predstava, dramske scene i prizori, rezultat rada i suodnosa glumaca amatera. Tako su na radionicama kroz improvizacije i vježbe došli do ideja, razrađivali ih i kontekstualizirali, i sve te scene, njih pedeset, saželi u gotovo dva sata trajanja zabavne komedije. Predstava je predstavljena kao ''primjer dobre prakse'', pa ju je posjetilo i pedesetak posjetitelja treće dobi iz Umaga u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA