sanja radolović o uljaniku:

'Bilo koja druga odluka izuzev restrukturiranja je zastrašujuća'

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

"Nastavno na odgađanje donošenja Odluke o sudbini Uljanika od strane Vlade, a time i produžavanje agonije radnika Uljanika i njihovih obitelji, tražimo promptno donošenje Odluke o restrukturiranju i postizanju dogovora sa strateškim partnerom. Očekujem da se kazneno procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovoj tragediji i sramoti za Pulu i Istru. Jer ako nitko ne odgovara za financijsko uništavanje poduzeća koje je izgradilo Pulu i Istru, školovalo generacije i generacije ljudi, dalo svoj socio-kulturni doprinos Puli i Istri te stvaralo radna mjesta i generiralo nova znanja, onda mi kao članica EU u 21. stoljeću nismo pravna država", kazala je Sanja Radolović, predsjednica Gradskog odbora SDP-a Pula.

"Jednostavno sam razočarana i neshvatljiva mi je šutnja kada se po Uljaniku nabacuju drvljem i kamenjem i iz Vlade RH i pojedinih medija koji stalno pričaju o dubiozama koje su stvorene. A očito je kako su svi sve znali, jer je državni Jadranbrod dostavljao izvješća u Vladu i znalo se od 2016. godine da postoje problemi. Umjesto da je tada Vlada reagirala, jer kroz razna društva ima popriličan udio u vlasničkoj strukturi, i pod hitno krenula postavljati pitanja i slati nadzore kako se troši novac stječe se dojam kako je to namjerno ignorirano.", poručila je.

"Danas umjesto da govorimo o odgovornosti i sankcijama za nastalu situaciju koje trebaju snositi tadašnja Uprava Uljanika i dužnosnici u Vladi RH koja je imala informacije što se događa, mi razgovaramo o tome koliko novca ide iz proračuna, odnosno šalje se poruka mladima - za nemar i neodgovornost nećete snositi ama baš nikakve posljedice. Zar stvarno želimo slati takve poruke i postati takvo društvo?", rekla je.

"Bilo koja druga politička odluka izuzev one o restrukturiranju Uljanika je zastrašujuća. Ne zato jer je to Uljanik, već zato što u Hrvatskoj ovako kompleksnog industrijskog pogona više nema i opće je poznata činjenica – kada se jednom brodogradnja ugasi, gotovo nemoguće ju je opet pokrenuti jer ostaje se bez najbitnije komponente – radnika koji imaju znanje", kazala je ona.

"SDP Pule čvrstog je stava kako Uljanik mora biti spašen, u suprotnom, željeli mi to priznati ili ne, postajemo ''taoci'' turizma o kojem će ovisiti cijeli jedan grad, županija, a posljedično i država što dugoročno gledano predstavlja opasnost za sve stanovnike Hrvatske. Najporaznija činjenica je da će u 21. stoljeću, stoljeću znanja i napretka, neodgovorni pojedinci koji trenutačno vode institucije, dozvoliti da zemlja s ogromnom pomorskom tradicijom ostane bez brodograđevne industrije koja je generator upravo znanja i napretka.", smatra.

"Zadnjih dana mediji provode ankete među građanima treba li spašavati brodogradilišta, međutim građanima vjerojatno nije jasno što će se dogoditi ako Vlada umjesto Odluke o restrukturiranju donese Odluku o stečaju. Preko 4.000 radnika zavrišti će na burzi rada, uključujući kooperante i dobavljače što će opet sve plaćati država. Pitamo se jesu li to oni građani koji podržavaju stečaj brodogradilišta i slažu se sa stavom ministra Zdravka Marića kako je stečaj bolja opcija od restrukturiranja isti oni koji istovremeno ocjenjuju da država ide u krivom smjeru?", poručila je.

"Kada se radilo o Agrokoru ministri u Vladi RH 'pjevali' su sasvim drugu pjesmu. Štoviše, pisali su Zakon točno tako da Uljanik, što je vidljivo u mailovima koji su izašli na vidjelo, ne može upasti pod famozni ''Lex Agrokor''. U konačnici, postavlja se pitanje jesu li radnici i stanovnici Istre i Primorja građani drugog reda? Istra je jedna od rijetkih županija čiji radnici i stanovnici u proračun uplate puno više nego što iz njega dobiju nazad. Oko 800 milijuna kuna godišnje više. Dakle, osim sebe, stanovnici Istre financiraju i zarađuju i za ostale krajeve Hrvatske gdje se dijele subvencije šakom i kapom. Naša poruka je jasna, u Uljaniku treba očuvati proizvodnju i radna mjesta, uz jasnu i javnu strategiju te detaljno razrađen plan restrukturiranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta, a ne otpuštanja radnika ili prikrivenih namjera u sprezi politike i interesnih grupa", zaključila je Radolović u priopćenju o Uljaniku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa