tajanijeva izjava još uvijek diže prašinu

'Pomirenje je obavilo velom tajne povijesnu odgovornost fašističke Italije'

0
Paolo Ferrero (foto: Youtube)
Paolo Ferrero (foto: Youtube)

"Kako komentirate izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija koji je u povodu Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi svoj govor završio riječima ‘živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija’?", pitale su Novosti Paola Ferrera, bivšeg ministra u vladi Romana Prodija i člana talijanske partije Komunistička obnova.

"Riječi Antonija Tajanija su uznemirujuće, tipične za vladajuću klasu koja još nije svela račune s fašizmom i tragedijama koje je on proizveo. Tajani se time, u probuđenom nacionalizmu i šovinizmu koji karakteriziraju talijansku desnicu, samo pridružuje Salvinijevoj desnici, kao što je već bio slučaj s liberalnim vođama koji su se prije jednog stoljeća priključili Mussoliniju. Suočeni smo s kompletnim porazom liberalnih vođa koji su svojom neoliberalnom politikom i stvaranjem tržišta bez ikakvih pravila doveli čitav svijet na rub provalije, da bi se sada natjecali s neofašistima na njihovom terenu najgorom vrstom nacionalizma. Nažalost, to nije samo talijanski fenomen, a dokaz tome je i Donald Trump.", odgovorio je Ferrero.

"Koliko se u Italiji zna o periodu talijanske fašističke okupacije Istre i Dalmacije i o nasilnoj talijanizaciji slovenskog i hrvatskog stanovništva?", pitale su Novosti.

Nažalost, jako malo. Nacionalno pomirenje, odmah u poratnom periodu, obavilo je velom tajne povijesnu odgovornost fašističke Italije, saveznice nacističke Njemačke. Nakon pada Berlinskog zida bivši su komunisti, počevši od Violantea do Napolitana kao nekadašnjih funkcionera Komunističke partije Italije, otvorili prostor reviziji povijesti, od izjednačavanja poginulih partizana i fašista do prihvaćanja revizionističkih teza ekstremne desnice o događajima na istočnoj granici. Apsurdno je da su upravo bivši komunisti koji su postali liberali otvorili put ispisivanju nove povijesti u kojoj sada pliva fašistička desnica", kazao je Ferrero za Novosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa