Pogledajte iz kojih škola dolaze najbolji povjesničari!

0

8. ožujka u prostorijama Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana Leonardo da Vinci Buje - Buie, održalo se Županijsko natjecanje iz povijesti za osnovne i srednje škole Istarske županije, na kojemu je sudjelovalo ukupno 14 osnovnih i 8 srednjih škola. Učenici osnovnih škola natjecali su se u dvije kategorije – u kategoriji učenika sedmoga razreda natjecalo se 11 učenika, dok je 13 učenika nastupilo u kategoriji osmoga razreda osnovne škole.

Učenici srednjih škola kojih je ukupno bilo 30, bili su podijeljeni u čak 5 kategorija: 5 učenika prvoga razreda srednje škole, 9 učenika drugoga razreda, po 5 učenika trećega i četvrtoga razreda srednje škole, dok su posebnu natjecateljsku kategoriju činili samostalni istraživački radovi učenika, u kojoj je nastupilo 6 učenika. Bogat natjecateljski program započeo je u 9 sati i trajao sve do 15 sati. Svečano otvaranje Natjecanja upriličeno je u dvorani susjedne Talijanske osnovne škole Edmondo de Amicis Buje, gdje je ravnateljica srednje škole Irena Penko u kratkome pozdravnom govoru svim učenicima i njihovim mentorima poželjela dobrodošlicu, a svečanost je uveličao i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin, koji je učenicima poželio uspjeh u radu, iskoristivši prigodu i za čestitke povodom Dana žena. Učenici su se, nakon toga, u pratnji svojih mentora, uputili u prostorije TSŠ – SMSI Leonardo da Vinci, gdje su od 10  do 11 sati rješavali ispite iz povijesti i prezentirali svoje istraživačke radove.

Škola domaćin pobrinula se i za organizaciju ručka za učenike, mentore i članove povjerenstva. Dok je ispitno povjerenstvo radilo na ispravljanju testova, natjecatelji su u pratnji profesorice Erike Šporčić Calabrò i nekolicine učenica bujske srednje škole  mogli razgledati povijesnu jezgru Buja te, u obližnjoj galeriji Orsola, posjetiti zanimljivu izložbu o bujskome gospodarskom čudu - Digitron utopija. U 14 sati objavljeni su privremeni rezultati natjecanja, a učenicima je pružena mogućnost uvida u testove, nakon čega je uslijedila objava konačnih rezultata i podjela nagrada i priznanja najboljima učenicima, za osvojena prva tri mjesta u svim kategorijama. Učenici koji su osvojili prva mjesta u svojim kategorijama predloženi su za državno natjecanje iz povijesti.

Radi se o sljedećim učenicima: u kategoriji učenika sedmih razreda najbolji je bio Emil Sušanj iz umaške OŠ Marije i Line, drugo je mjesto pripalo Mariji Liščuk iz pulske OŠ Centar, a treće je mjesto osvojila Iva Matošević iz porečke OŠ Finida. Među osmašima najuspješniji je bio Petar Pereša iz pulske OŠ Veli Vrh, drugo je mjesto pripalo Erin Pamić iz OŠ Vladimira Nazora Potpićan, a treće je mjesto osvojila Nensi Matika iz OŠ Vladimira Nazora Pazin.

Najbolja srednjoškolka u kategoriji učenika prvih razreda bila je Nicole Martinović iz Pazinskog kolegija - Klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, drugo je mjesto osvojio Lorenzo Palman iz GSŠ Jurja Dobrile Pazin, a treće je mjesto pripalo Paolu Biliću iz porečke SŠ Mate Balota. Učenica Marija Lalović iz SŠ Mate Blažine Labin osvojila je prvo mjesto u kategoriji drugih razreda srednje škole, drugo je mjesto u istoj kategoriji pripalo Gregoru Flegu iz Gimnazije Pula, dok je treće mjesto pripalo Luki Brajkoviću iz SŠ Mate Balota.

U kategoriji trećih razreda pobjedu je odnijela Nina Savić iz SŠ Mate Blažine Labin, drugo je mjesto pripalo Rafaelu Santalezu iz SŠ Mate Blažine Labin te je treće mjesto osvojio Matija Jurman iz Pazinskog kolegija - Klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti. Učenik porečke SŠ Mate Balote Lovre Labura osvojio je prvo mjesto u kategoriji učenika četvrtih razreda, drugo je mjesto osvojio Antonio Ivančić također iz SŠ Mate Balota, a treće je mjesto osvojio Anton Kazalac iz SŠ Vladimir Gortan Buje. Labinskoj SŠ Mate Blažine otišla je još jedna pobjeda, ona u kategoriji samostalni istraživački radovi, i to učenicama Lei Budaković i Leoni Šumberac.

Drugo je mjesto u istoj kategoriji pripalo učenicama Anji Bakić i Anamariji Bukovnik iz Gimnazije Pula, dok su treće mjesto osvojili učenici Andrea Jakus i Mateo Mofardin iz SŠ Zvane Črnje Rovinj. Svim dobitnicima organizatori su uputili čestitke, a ravnateljica Irena Penko još se jednom zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji natjecanja, preciznije ravnateljici Katji Šterle Pincin te osoblju TOŠ Edmondo de Amicis Buje, Gradu Buje – Città di Buie, Turističkoj zajednici grada Buje, POU Buje, izdavačkim kućama Školska knjiga, Profil Klett, Alfa, Članovima i predsjedniku Županijskog povjerenstva za provođenje natjecanja iz Povijesti – prof. Danielu Bogešiću, članovima Prosudbenoga povjerenstva i dežurnim nastavnicima, Upravno Odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Agenciji za odgoj i obrazovanje te učenicima i djelatnicima TSŠ – SMSI Leonardo da Vinci Buje-Buie.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa