Demetlika uoči sudbonosne odluke: 'Dajmo Uljaniku priliku'

2
S konferencije o Uljaniku
S konferencije o Uljaniku

Saborski zastupnici IDS-a Tulio Demetlika i HSU-a Silvano Hrelja, u očekivanju odluke Vlade o sudbini Uljanika, održali su u Hrvatskom saboru konferenciju za medije na temu „Opstojnost hrvatske brodogradnje“.

Demetlika je istaknuo kako u IDS-u nema dileme da Uljanik zaslužuje jednak tretman kao i ostala brodogradilišta koja su bila restrukturirana prije nekoliko godina. - Predstavnici Vlade ističu da će budućnost Uljanika odrediti politička odluka i to je ono što nas najviše zabrinjava jer svaki put kad je Vlada nešto poduzela oko rješavanja krize u Uljaniku to je bilo zakašnjelo, nedovoljno  i neadekvatno. Uljanik je nažalost postao sinonim za ignorantnost i nekompetentnost ove Vlade, kazao je Demetlika.

Saborski zastupnik IDS-a otvoreno je iskazao zabrinutost što će odluku o sudbini Uljanika donijeti Vlada i to Vlada koja se tek ovih dana upoznala sa stanjem poslovanja u Uljaniku i to godinu i pol nakon što je IDS upozorio na tu situaciju, koja je davala jamstva bez nadzora i kontrole, koja se više bavila prebacivanjem odgovornosti na lokalnu samoupravu umjesto da vodi računa o svojoj imovini, koja je ciljano izazvala štrajk radnika i tako prouzročila dodatne gubitke brodogradilištu te koja je cijeli ovaj slučaj vodila totalno netransparentno pa su se radnici o svojim sudbinama trebali upoznati preko medija.

Također, Demetlika smatra da je krajnje vrijeme da se Vlada osvijesti i uvidi propuste koje je dosad učinila te da iste uzme u obzir kad bude donosila političku odluku o sudbini Uljanika. Upozorio je na činjenicu kako Vlada pokazuje nevjerojatnu količinu neodgovornosti kako prema Uljaniku, tako i prema cijeloj brodograđevnoj industriji.

- Nemojmo gledati Uljanik kao problematično poduzeće. Uljanik uz dobar management i dobar plan restrukturiranja može činiti čuda. Dajmo priliku Uljaniku da se vrati proizvodnji, jer je u 162 godine povijesti pokazao da može biti na svjetskom vrhu, naglasio je Demetlika.

Saborski zastupnik HSU-a, Silvano Hrelja, istaknuo je da kao osoba koja je 14 godina radila u brodograđevnoj industriji i to Uljaniku, mora reći da danas o brodogradnji govore svi oni koji ne razlikuju gdje je krma, a gdje pramac broda, odnosno ljudi koji nisu vidjeli tehnologiju kada brod klizne u more i ne mogu procijeniti što je to i koliko je to vrijedno.

Dodao je kako se može reći da sve što je plaćeno hrvatskoj brodogradnji je cijena nesposobnosti države da usustavi jedan važan segment proizvodnje, kao što je brodogradnja.

- Ogromna je šteta učinjena i po ugledu hrvatske države i po ugledu hrvatske brodogradnje, stoga je u ovom trenutku prevažno spasiti esenciju hrvatske brodogradnje, a to je proizvodnja, a pri tome je ključni partner država, zaključio je Hrelja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa