SUSJEDI KLUBA ISTRANA:

'Ne možemo više trpjeti teror i pijančevanja istarskih studenata!'

3
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nakon objave informacije da Klubu studenata Istre u Zagrebu prijeti iseljenje iz prostora u Ilici 13, te izjava istarskih političara tim povodom, pismom su nam se obratili stanari zgrade u kojoj se nalazi KSI. Njihovo reagiranje objavljujemo u nastavku:

„Mi stanari/suvlasnici zgrade u Ilici 13 gdje se nalazi tzv. 'kultni' ili kako kaže gospodin Flego 'legendarni' Klub studenata Istre Mate Balota, imamo potrebu objaviti demanti na uglavnom netočne i jednostrane informacije i tvrdnje koje su iznesene na raznim domaćim portalima.

Višegodišnja politička zaštita

Dakle, Klub studenata Istre Mate Balota ne djeluje već više od 50 godina na polukatu stambene zgrade u Ilici 13 zato što su dobri susjedi i pristojni korisnici dodijeljenog prostora već upravo suprotno – održali su se zahvaljujući političkoj zaštiti koja traje još od nekadašnjih komunističkih moćnika pa sve do kao što vidimo, današnjih čuvara bahatosti i samovolje članova Kluba.

Treba također znati da usporedo s političkim održavanjem Kluba u neprimjerenom prostoru jedne stambene zgrade, traje i borba stanara/suvlasnika zgrade za njihovo iseljenje zbog ugrožavanja njihovih temeljnih ljudskih prava kao što su pravo na slobodu i osobnu sigurnost te pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i komuniciranja.

Upravo je ganutljivo čitati priču o nepravdi koja se događa Klubu studenata Istre i čovjek bi pomislio da se tu stvarno radi o novom političkom bezobrazluku koji se sručio, na ovaj put jadne studente, ukoliko se ne zna i druga strana priče te prava priroda njihovog opstanka na polukatu naše zgrade.

Vodstvo i članovi kluba gotovo panično naglašavaju da će im se njihovo kultno okupljalište, njihovo utočište i prostor za opuštanje od studentskih briga i problema, njihov najdraži Klub ili kako sami tvrde – njihov topli, drugi dom ugasiti te im onemogućiti prijeko potrebno druženje.

U stambenoj zgradi u Ilici 13 žive još neki ljudi

Iako to članovi Kluba uglavnom ignoriraju, trebate znati da iznad Kluba u stambenoj zgradi u Ilici 13 žive još neki ljudi. To su stanari koji zbog istog tog kultnog kluba već više od 50 godina ne mogu imati isto takvo pravo na mirno i drago utočište iako im je to njihov topli, ne drugi, nego prvi dom.

Može li napokon mali čovjek, pojedinac, u konkretnom slučaju jedan sasvim običan stanar zgrade u kojoj se uz pomoć političke zaštite i pod krinkom udruge, već više od 50 godina nalazi birtija, točiona jeftinog alkohola i diskoteka zvana Klub studenata Istre, dobiti to spomenuto pravo na slobodu, osobnu sigurnost i poštovanje privatnog i obiteljskog života u vlastitom domu?

Ili još jednostavnije: zašto stanari ne smiju ugrožavati opstanak protuzakonitog rada kluba u zgradi, a Klub to isto može raditi stanarima?

Razlog je, čini se jednostavan, počiva na selektivnom tumačenju korištenja demokratskog prava na nešto, u ovom slučaju prava korištenja prostora zbog tobože promicanja kulturnog identiteta jedne sredine (bez obzira što se radi o svakodnevnom pijančevanju i razularenosti studenata, a o kulturnom programu kojeg skoro da i nema ne treba ni govoriti) na uštrb ometanja normalnog života drugih.

Takvo tumačenje od strane predstavnika Kluba bez davanja prava drugima, osnaženo je dugogodišnjom političkom zaštitom istarskih i nekih zagrebačkih političkih bogova i besmislenim mišljenjem da se dirajući u Istru dira u samu opstojnost države.

Stoga stvari s našeg motrišta stoje ovako:

1. ako mislite da klub već više od 50 godina djeluje zato što je dobar, jer poštuje različitosti ili zato što promiče određene demokratske vrijednosti, varate se. Upravo suprotno, Klub studenata Istre Mate Balota djeluje (što potvrđuju čak i neki bivši voditelji) kao birtija i diskoteka zato jer to jednostavno mogu, jer su zaštićeni, jer su isključivi, jer znaju da neće izgubiti privilegiju provođenja samovolje u zgradi i jer su neki njihovi često pijani članovi svoju bahatost i netoleranciju nebrojeno puta iskazali i prema stanarima i prema njihovoj imovini - bukom, prijetnjama, nepoštivanjem kućnog reda i mira te uništavanjem inventara zgrade.

2. ako mislite da stanari nikad nisu zvali policiju kako kažu predstavnici kluba, varate se. postoje na stotine poziva i prijava policiji od strane stanara kao i na žalost mnogobrojne beskorisne prekršajne prijave policijskih službenika koje zbog dobro poznatog stanja u pravosuđu nisu nikada dale željeni rezultat: prestanak ilegalne prodaje alkohola, prestanak uništavanja inventara zgrade, prestanak rada diskoteke i popratne buke, prestanak pretvaranja kluba u noćni klub, prestanak korištenja dvorišta i haustora kao javnog WC-a i napokon legitimni zahtjev stanara za iseljenjem kluba zbog neprimjerenog korištenja i ugroze zdravlja ostalih korisnika zgrade.

Istarskoj županiji poslali 70-ak mailova

3. ako mislite da se stanari nisu nikada nikom od državnih, gradskih, županijskih ili političkih institucija obratili, opet se varate. Dokumentacija je bogata i obimna. Na sve moguće institucije su poslane pritužbe, zamolbe i zahtjevi za prestankom terora u zgradi, ali se dobra volja i nakana institucija i pojedinih političara oko rješavanja problema kroz protekle godine uvijek nekako gubila, smanjivala i gasila kada je trebalo praktično provesti zabranu rada Kluba. (Nedavno smo na 70-ak mailova u Istarsku županiju poslali apel za pomoć i znate tko nam je od odgovornih djelatnika županije odgovorio? Nitko).

4. ako mislite da stanari bezrazložno zanovijetaju zbog nelegalnog i neodgovornog načina rada kluba, znajte da neki od tih istih stanara često znaju u večernjim satima napustiti svoje tople domove i organizirat si nekako drukčije vrijeme ili jednostavno samo besciljno lutati gradom sve dok nakon 23 sata napokon ne završi teror Kluba.

5. suživot Kluba i stanara je čista izmišljotina predsjedništva i članova jer trajanje Kluba više od 50 godina se može isključivo pripisati političkoj zaštiti koju klub uživa od postanka pa sve do danas, kao što uglavnom i vidimo prema trenutnim nastupima pojedinih političara.

Poštovani, molimo vas da kao odgovorni i savjesni ljudi dobro prosudite o svemu ovome kako biste u svakom trenutku mogli donijeti svoj sud o ovome ili iskazati svoje mišljenje opredjeljujući se na stranu onih koji izravno trpe zbog netransparentnog i nelegalnog rada spomenutog Kluba“, stoji u pismo kojeg je u ime stanara potpisala Vinka Mortigjija, predstavnica suvlasnika zgrade u Ilici 13.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa