IN MEMORIAM: ALDO BATELIĆ

Odlazak jednog od posljednjih Račanovih socijaldemokrata

0
Aldo Batelić (snimio: Nenad Čakić)
Aldo Batelić (snimio: Nenad Čakić)

Aldo Batelić, političar i gospodarstvenik koji je na Labinštini ostavio značaj trag na prijelazu iz socijalističko u demokratsko društvo, iz Jugoslavije u raspadu u Hrvatsku u nastajanju, te iz 20. u 21. stoljeće, preminuo je 16. ožujka u 79. godini života.

Karijeru je započeo u Istarskim ugljenokopima Raša, ali u labinskom gospodarstvu ostat će ponajviše upamćen kao dugogodišnji direktor Vodovoda Labina. Na toj dužnosti ostao je do umirovljenja 2004. godine, a iste godine dobio je i Nagradu za životno djelo Grada Labina.

No, ni nakon odlaska u mirovinu nije prestao s društvenim djelovanjem, pa je do zadnjeg dana ostao aktivan u svojoj stranci SDP, a kao njihov kandidat u pretprošlom sazivu bio je i predsjednik Mjesnog odbora Rabac.

Aldo Batelić nije, poput većine članova tadašnjeg Saveza komunista iz Labina, početkom 90-ih promijenio stranački dres i prešao u IDS. Ideji socijaldemokracije ostao je vjeran do kraja svog života, pa je čak i na prošlim izborima za Gradsko vijeće Labina, u svibnju 2017. godine, bio na listi SDP-a.

Odlaskom Alda Batelića, iz SDP-a je otišao i jedan od posljednjih izvornih Račanovih socijaldemokrata u Labinu, a zasigurno i jedan od posljednjih u Hrvatskoj. Pokojni Ivica Račan ga je izuzetno cijenio, pa je 1993. godine bio nositelj liste SDP-a u Istarskoj županiji na izborima za Županijski dom Sabora. Pamtit ćemo ga po političkoj principijelnosti i dosljednosti, osobini koja danas, nažalost, nedostaje mnogim političarima. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa