Flego pisao ministru: Ne damo Istarski klub studenata!

6
Klub studenata Istre mjesto je okupljanja i promocije zavičajne kulture (foto: Facebook)
Klub studenata Istre mjesto je okupljanja i promocije zavičajne kulture (foto: Facebook)

Istarski župan Valter Flego oštro je reagirao na najavu o mogućem iseljenju Kluba studenata Istre „Mate Balota“ iz prostora kojeg koriste u centru Zagrebu. „Ovim putem, kao istarski župan, iskazujem punu podršku Klubu studenata Istre "Mate Balota" u Zagrebu, kojeg država želi izbaciti iz prostora u kojem aktivno djeluje preko 50 godina. Klub je na istoj adresi od 1966. i godinama je kultno mjesto okupljanja ne samo Istrijana već i svih studenata u Zagrebu. U njemu su održana brojna nezaboravna druženja, programi i edukacije.

Legendarni “Istarski” godinama doprinosi promociji našeg zavičaja u Zagrebu. I zato ne damo „Istarski“!, ističe župan Flego i dodaje kako je uputio i dopis ministru državne imovine Goranu Mariću. Od ministra je župan zatražio da povuče odluku te da se obnovi ugovor kako bi Klub mogao nesmetano djelovati u sadašnjem prostoru.

„Istarska županija redovno sufinancira materijalne troškove rada Kluba, te potiče rad ove udruge jer je i samo osnivanje Kluba zacrtano na ideji vezanosti za Istru - kraj iz kojeg većina članova Kluba potječe. Osjećaj pripadnosti njeguje se druženjem i okupljanjem, kao i aktivnostima koje promoviraju Istarsku županiju, njene običaje, kulturu, povijest, ali i znamenite žitelje“, stoji između ostalog u dopisu župana upućenom ministru. Župan Flego, zajedno sa saborskim zastupnikom Tuliom Demetlikom 19. ožujka, na tu će se temu sastati i s predstavnicima Kluba studenata Istre, u Zagrebu.

I Emil Daus u Saboru o Istarskom klubu

I zastupnik IDS-a Emil Daus se 15.ožujka. u Saboru osvrnuo na slučaj Istarskog kluba.

- U tih dugih 50 godina postojanja Kluba istarskih studenata „Mate Balota“, nema studenta iz Istre, ali ni iz ostatka Hrvatske koji ne zna za istarski Klub jer se radi o kultnom mjestu, a u prilog tome govori činjenica da već sama riječ „istarski“ asocira na Klub studenata iz Istre.

Nadalje, naglasio je kako je Klub studenata Ugovor s Gradom Zagrebom posljednji put sklopio u travnju 2017. godine, na rok od 5 godina, odnosno do 2022. godine, ali je u siječnju ove godine obaviješten od strane Grada da je Ugovor raskinut po sili zakona, budući da se država upisala kao vlasnik predmetnog poslovnog prostora. Potom, studentima su predstavnici Ministarstva državne imovine obznanili da se moraju iseliti iz prostora.

- Podsjećam da Klub studenata Istre „Mate Balota“ od 1966. godine, nesmetano koristi prostor u Zagrebu, na adresi Ilica 13 te ovo sjedište predstavlja dugogodišnju tradiciju u radu Kluba, tj. svojevrsno kultno mjesto koje i danas povezuje svoje sadašnje i bivše članove, da Klub uredno izvršava sve svoje obveze te da se iseljenjem Kluba iz ovih prostora dovodi u pitanje daljnje funkcioniranje Kluba, kao i pitanje djelovanja 224 člana Kluba.

Napomenuo je kako ne postoje nikakve formalne zapreke, a sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom ni zakonske zapreke da Klub i dalje zadrži prostor pod jednakim uvjetima. - Vladajući su do sada napravili previše pogrešaka zbog kojih su mladi izgubili povjerenje u institucije, zato, nemojte opet mladima slati krive poruke, već ih podržite u njihovom radu, zaključio je Daus.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa