Maneštra od kazališta nasmijala prepuno gledalište

0
Kališna predstava Maneštra od kazališta
Kališna predstava Maneštra od kazališta

Kazališna dvorana Pučkog otvorenog učilišta Poreč 12. ožujka bila je premala da primi sve koji su željno iščekivali premijeru kazališne predstave „Maneštra od kazališta“. Očekivano, jer su glumci u predstavi bili svi redom domaća lica, Porečani i Porečanke okupljeni u projektu ”KUP 54+” kojim je formirana amaterska dramska skupina za starije od 54 godine s ciljem njihovog aktivnog uključenja u kulturnu i umjetničku scenu Poreča. A polaznici nisu samo glumci, jer sve ideje iz kojih je taj proizvod izašao - dramske scene i prizori, su rezultat njihovog rada i suodnosa. Tako su na radionicama kroz improvizacije i vježbe došli do ideja, razrađivali ih i kontekstualizirali, te sve te scene, njih pedeset, saželi u gotovo dva sata trajanja zabavne komedije.

Bilo je tu i skečeva, svakodnevnih situacija, dijelova iz poznatih dramskih djela, a sve je to publika dočekala s oduševljenjem i glasnim aplauzom bogato nagradila glumce. Glumci su bili Smiljana Balde, Marija Banko, Marino Banko, Izidor Brečević, Vesna Cvek, Franc Dobrilović, Ante Grubica, Franka Kleinert, Vera Kufner, Biserka Marić, Olga Naglič Radojčić, Milena Peša, Goran Prodan, Slavica Radetić, Klaudio Radin, te gosti zbor Kluba umirovljenika Galija i Tena Bošnjak. Za predstavu su se pripremali i Jelica i Đorđe Ostojić, ali nisu mogli nastupiti zbog bolesti. Nekima od njih ovo je bilo prvi put da su stali na kazališne daske, neki su već imali glumačkog iskustva, a autorski tekstovi unutar predstave bili su oni Izidora Brečevića, Vesne Cvek i čak dva Gorana Prodana. Sve je to bilo izmiksano u jednu veselu, duhovitu maneštru.

Voditeljica projekta je Anita Pilat, umjetnički voditelj je Nebojša Borojević, dok je asistent u predstavi bila Sara Jurčić. Voditelj tehnike bio je Ivan Pisak, a asistent na sceni Vujadin Kojić.

Projektom kazalište KUP 54+ želi se razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti, te poboljšati kvaliteta života seniora. Projekt je Grad Poreč-Parenzo kandidirao zajedno s partnerom, Pučkim otvorenim učilištem na poziv Ministarstva kulture „Umjetnost i kultura 54+“ i ostvario stopostotno financiranje od 428 tisuća kuna.  

Na kraju predstave glumcima se zahvalio i čestitao gradonačelnik Loris Peršurić i izrazio nadu da će takvih projekata biti još. Predsjednik Kluba umirovljenika Galija, Franc Dobrilović, zahvalio se Gradu Poreču-Parenzo i Pučkom otvorenom učilištu što su ih uključili u ovaj projekt i kulturne aktivnosti, a čestitke je uputila i ravnateljica Učilišta Snježana radetić.

Kako je rekla prilikom najave predstave, cilj projekta je ispunjen - amatersko kazalište za osobe iznad 54 godine, produciralo je zabavu autentičnu predstavu, povezalo ljude i uključilo ih u kulturnu scenu grada. „Bila je ovo vrlo kreativna i kulturna zima u našem gradu i slijede rezultati, a ovo je samo jedan od njih“, zaključila je Radetić. Repriza predstave zakazana je za 21. ožujka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa