Miletić o Uljaniku: Država nije nadzirala poslovanje niti išta kontrolirala

14
Renato Krulčić, Boris Miletić i Marko Paliaga
Renato Krulčić, Boris Miletić i Marko Paliaga

Vlada kaže da će se odluka o Uljaniku donijeti svaki dan, da sve zatečeno u poslovnim knjigama 'trebati proći analizu' i da je  ekspertni tim u ministarstvu gospodarstva sad analizira brojke. Nevjerojatno je da netko nakon godinu i pol dana agonije brodogradilišta može tako nešto reći“ istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić na konferenciji za medije 13. ožujka u Puli.

To je dokaz, dodao je, kako se Vlada općenito odnosi prema svojoj imovini, prema trgovačkom društvu u kojem ima poluge upravljanja kroz vlasničku strukturu. - Drugim riječima, kako je moguće da država, koja je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, tek sada analizira poslovanje te tvrtke.  Vlada je time priznala da država kao vlasnik brodogradilišta nije nadzirala poslovanje niti išta kontrolirala. Premijer se čudi nečemu s čim je do sada  trebao biti vrlo detaljno upoznat!, naglasio je predsjednik IDS-a.

Podsjetio je također da je lani Uljanik od ove Vlade dobio jamstvo za 96 milijuna eura. - Ako Vlada nije bila upoznata sa situacijom u Uljaniku kako je onda odobrila ovo jamstvo?, upitao je Miletić napomenuvši da je krajem godine iz državnog proračuna isplaćeno još 2,8 milijardi kuna jamstava za Uljanik. Međutim, kazao je, niti nakon isplate nove runde jamstava još uvijek nitko nije našao za shodno da se uputi u situaciju i onda u ožujku 2019. čujemo kako je Vlada sad počela analizirati situaciju Uljaniku!

Miletić smatra da Vlada cijelo vrijeme reagira sporo i nepravovremeno podsjetivši na situaciju od prošlog ljeta kada je Vlada svjesno izazvala štrajk u Uljaniku.  - Vlada je to mogla spriječiti jer je na kraju ta ista Vlada omogućila isplatu plaće za koje su radnici prosvjedovali, ali je prigodno pričekala 15 dana kako bi radnici štrajkali na ulicama Pule. Sam štrajk je nanio velike gubitke brodogradilištu, i to najmanje 25 milijuna kuna, a o izgubljenim poslovima je više nema smisla ni govoriti, kazao je predsjednik IDS-a koji je zaključio citirajući jednog novinara koji kaže:

- Razina nesposobnosti, neodgovornosti i besprizornog vrijeđanja javnosti koje isijava vladajuća ekipa neviđeni su u modernoj hrvatskoj političkoj povijesti! Član predsjedništva IDS-a Marko Paliaga naglasio je da je lokalna politika imala nikakav utjecaj na tijek i rad Uljanik grupe, na njezine akvizicije, na njezina ugovaranja brodova, zapošljavanje, politiku plaća i drugih poslova.

- Uljanik je istarski ponos i mi svi skupa u cijeloj Hrvatskoj to moramo i trebamo podržati. Radnici i njihove obitelji u ovom trenutku najvažniji su resurs koji je potrebno zadržati u našoj zemlji. Bez njihove stručnosti i znanja neće ni biti brodogradnje, bez potrebe za inženjerima i strukom neće biti brodograđevnih instituta i studija brodogradnje. I zato razmislimo koliko je važno za naše gospodarstvo i obrazovanje imati ovakvo poduzeće!, kazao je Paliaga. 

Potpredsjednik IDS-a Renato Krulčić apelirao je na Vladu da „zbog radnika, kooperanata i svih u Uljanikovom lancu preuzmu odgovornost, prestanu plasirati poluinformacije i baviti se prebacivanjem odgovornosti. Bavite se Uljanikom!“ - Apeliramo i na sve ostale uključene aktere da surađuju, da djeluju zajedno i da pokušaju naći rješenje. Ako postoji trenutak u kojem trebamo biti ujedinjeni, onda je to ovaj. Jedino suradnja i dogovor mogu sačuvati Uljanik i okončati agoniju radnika i njihovih obitelji. Neka to svima bude prioritet!, kazao je Krulčić.

Također, ranije danas u Saboru, o budućnosti Uljanika govorio je saborski zastupnik Tulio Demetlika, koji je poručio „svima onima koji alternativu vide u stečaju da bi ta opcija koštala gotovo jednako kao i restrukturiranje, uz razliku da bi ugrozili egzistenciju nekoliko tisuća kućanstava i postepeno ugasili cijelu brodograđevnu industriju u Hrvatskoj.“

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa