poreč

Peršurić i Marić o problemu vlasništva zemljišta u poslovnoj zoni

0

Ministar državne imovine dr.sc. Goran Marić boravio je 12. ožujka u službenom posjetu nekolicini istarskih gradova, između ostalog i u Poreču, gdje se sastao s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, direktorom gradskog komunalnog poduzeća Usluga Poreč, Milanom Lakovićem, te pročelnikom gradskog Upravnog odjela za upravljanje imovinom, Đulijanom Petrovićem.

Tema sastanka bila je imovinska problematika koju Grad Poreč već godinama ima u poslovnoj zoni Buići-Žbandaj i načelno je dogovoren način rješavanja između lokalne samouprave i Ministarstva. Tom prigodom, potpisan je i Ugovor o zakupu između Ministarstva i Usluge o uporabi državne nekretnine koja se za parking pod naplatom koristi zadnjih godina, popularno zvane Vrtovi kod Cantine.

- Ovi su susreti toliko dragocjeni za rješavanje nataloženih problema i predmeta koje imamo između gradova, općina i županija. Vaš najsloženiji predmet je poslovna zona koja je već izgrađena, a imovinskopravno neriješena. Vrhovni sud je poništio presude i vratio u prvobitno stanje, ali bez nagodbe ne može doći do rješenja. Dogovorili smo način na koji će Ministarstvo, Županijsko državno odvjetništvo i Grad Poreč riješiti ovaj problem koji je važan za budućnost gospodarskog razvitak Poreča. Ovaj ugovor koji smo danas potpisali je izvrstan način suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje za ono što ide u komercijalne svrhe, na komercijalnoj osnovi sklapamo ugovore. Ono što je potrebno za javne potrebe, gradovi i općine dobiju na korištenje ili trajno darivanje, a što je za tržište ide na javni natječaj ili prodaju. Imovina ne može biti napuštena, kazao je ministar Marić. 

- Riječ je o prostoru od velikog značaja za naš Grad na kojem u sezoni gravitira i oko 120 tisuća ljudi. Od kada zadnjih godina koristimo ovaj parking u državnom vlasništvu, prometne gužve u gradu su se smanjile, rekao je gradonačelnik Peršurić, te se zahvalio Ministarstvu i ministru Mariću. Zahvalio se i na rješavanju problematike u gospodarskoj zoni, jer kako je rekao, riječ je o zoni koja je u cijelosti izgrađena i u kojoj ima jako puno tvrtki, a kad se uzme u obzir činjenica da svaki šesti poduzetnik Istre radi u Poreču, dovoljno govori koliko je ona bitna.

Direktor Laković rekao je kako je parkiralište u uporabi zadnjih pet godina i pokazalo se dobrim rješenjem za prometne gužve. Riječ o površini od 14.800 kvadrata, koja prima preko 400 osobnih vozila u isto vrijeme. Ove godine nešto ranije potpisujemo ovaj ugovor kojim ćemo nastaviti suradnju i rješavanje jednog od najvećih gorućih problema koji se prije sedam – osam godina dešavao u našem gradu dok nismo ovaj dio prenamijenili u parkiralište, rekao je Laković i dodao da i kao direktor komunalnog poduzeća Odvodnja može reći da s Ministarstvom imaju korektnu suradnju. Vrijednost potpisanog ugovora je 516.810 kuna. 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa