RICARDO KOČEVAR

Tek mu je sedam godina a već je državni prvak u kartingu (video)

0
Ricardo Kočevar, najmlađi član Istra Racing Team kluba iz Pazina
Ricardo Kočevar, najmlađi član Istra Racing Team kluba iz Pazina

Sedmogodišnji Ricardo Kočevar iz Ripende Kosi najmlađi je vozač auto kartinga iz Istre i državni prvak u kategoriji od pet do osam godina u prošloj godini. Godinu ranije u istoj kategoriji je na državnom natjecanju bio drugi. Riječ je o kart klasi od 50 kubika. Na dan utrke ima jutarnji trening, nakon treninga ima kvalifikacije i nakon toga ima dvije do tri utrke ovisno o organizatoru, doznajemo tate Harija. 

Ovaj prvašić OŠ Matije Vlačića vozi karting od svoje četvrte godine i odlično se snalazi na stazi. S nepune tri godine je vozio Quad  i obožava sve što ima kotače, pa su njegovi roditelji unatoč ovom skupom sportu, odlučili uložiti u sinov talent.

„Treniramo svaki vikend i do sad smo jako puno putovali na utrke. A ovo je zbilja skup sport. Početkom ove sezone smo odlučili kupiti novi karting, vrijednost je 5 tisuća eura, riječ je o kartingu marke Formula Kart, klasa mikro max 125 kubika čija ne brzina do 100km/h. svaka utrka košta 600 eura bez hrane i noćenja. Godišnje odradimo do deset utrka. Ove godine sam uputio nekoliko upita pa se nadam i kakvim sponzorima“, kaže otac te dodaje kako se trošak ipak isplatio jer je Ricardo u dvije godine znatno napredovao, a to je i jedini sport koji ga od najranije dobi zanima.

„On je sav u tome, a mi smo uz njega. Htjeli smo ga nagovoriti za neki drugi sport. Nogomet, borilačke vještine, bilo što da je u Labinu i da nije tako skupo, ali osim utrke ništa ga ne zanima“, dodaje Hari. 

Ricardo nije bio baš razgovorljiv ali nam je potiho potvrdio da utrka nije nimalo bezazlena jer se vozači znaju grubo izguravati, ali da se uopće ne boji. A osim kartinga od svih automobila najdraži mu je Audi.  

Član je pazinskog Istra Racing Team kluba, ali u Pazinu ne postoji karting staza, pa na treninge odlaze u Tar, Rijeku, Sloveniju i Italiju. Iza sebe ima već pozamašan broj utrka od Italije, Slovenije i diljem Hrvatske. Sljedeća utrka je 23. ožujka u talijanskom Jesolu, a Ricardo će se po prvi puta natjecati u kategoriji uzrasta od 8 do 12 godina. Želimo mu sreću i da ostvari san svakog vozača, voziti Formulu 1. (Tekst: Divna Knežević, video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa