Delegacija Okruga Konstanz u posjeti Istarskoj županiji

0
Valter Flego i Franko Frankom Hämmerle
Valter Flego i Franko Frankom Hämmerle

Delegacija Okruga Konstanz, predvođena predsjednikom Okruga Frankom Hämmerleom boravi u službenom posjetu Istarskoj županiji od 6. do 8. ožujka. Tom je prigodom 7. ožujka  u sjedištu Istarske županije, u Puli, održan prijem istarskog župana Valtera Flega i suradnika.

Župan Flego je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom, posebice s obzirom da predsjednik Hämmerle uskoro napušta dužnost i odlazi u mirovinu. Stoga, susret je bio prilika da se predstavnici dviju regija osvrnu na dosadašnji prijateljski odnos i suradnju, kao i na aktualnu situaciju u Istri i Konstanzu. Bilo je tako govora o nadolazećim izborima za Europski parlament koji se poklapaju s lokalnim izborima u Njemačkoj nakon čega će biti izabrana i nova Skupština Okruga Konstanz. Također, pričalo se o zdravstvu, a kako je detektirano dvije regije imaju problem s nedostatkom liječničkog kadra, kao i medicinskog osoblja. Župan Flego je, stoga, naveo projekte i programe, te konkretne mjere koje Županija provodi s ciljem ublažavanja navedenog problema.

„Cijeli je niz projekata na području zdravstva koji su u tijeku, poput izgradnje nove Opće bolnice u Puli, koju ćete kasnije imati prilike i obići, potom nadogradnje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i gradnje Medicinske škole u Puli. Uz navedeno, inicirali smo i konkretne mjere pomoći u vidu rješavanja stambenog pitanja liječničkog i medicinskog kadra, s posebnim naglaskom na onaj deficitarni“, istaknuo je župan Flego.

Prema riječima predsjednika Hämmerlea, oni se susreću s problemom da im liječnički kadar i medicinsko osoblje odlazi u Švicarsku zbog većih primanja. Problem je posebno prisutan u ruralnim sredinama jer liječnici odlaze u mirovinu, a teško je pronaći novi kadar.

Župan Flego se osvrnuo i na pozitivne trendove u Istri, poput rasta zaposlenosti, većeg broja useljenih nego iseljenih, indeksa razvijenosti i BDP-a koji je za 24,9% iznad hrvatskog prosjeka. Dogovoreno je i kako će se ispitati mogućnosti zajedničkog kandidiranja projekata na EU fondove.

 Delegacija će tijekom današnjeg dana posjetiti gradilište nove Opće bolnice Pula, Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS i Visoku tehničko-poslovnu školu Politehnika Pula, dok je za sutra predviđen obilazak i upoznavanje s radom Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. Dr. Martin Horvat“ Rovinj.

 Istarska županija i Okrug Konstanz, njemačke savezne države Baden-Württemberg, potpisale su Sporazum o suradnji 2014. godine, čime je formalizirana namjera o uspostavljanju konkretne suradnje na područjima održivog razvoja, turizma, kulture, znanosti i obrazovanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa