Amsterdamska koalicija:

'HDZ gura Hrvatsku u Orbanovu Europu žice i populizma'

11
Boris Miletić
Boris Miletić

Vladajuća politika u Hrvatskoj ide prema "orbanizaciji", odnosno politici koja zabranjuje slobodu govora i ide u smjeru koji propagira desnica. Amsterdamska koalicija tomu će se žestoko oduprijeti na europarlamentarnim izborima, rekli su na današnjoj konferenciji za medije u Rijeci predsjednik IDS-a Boris Miletić, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, predsjednik HSS-a Krešo Beljak i potpredsjednica PGS-a Tea Mičić Badurina.

Miletić je istaknuo da je „HDZ prošle godine u Europskom parlamentu odbio podržati izvještaj u kojemu se detaljno dokumentira kako Viktor Orban uništava mađarsku demokraciju. Sada se HDZ odbio pridružiti skupini stranaka EPP-a koje traže isključivanje njegove stranke Fidesz iz te grupacije jer se ta stranka otvoreno bori protiv vrijednosti Europske unije.“ Napomenuo je da se HDZ time distancirao od umjerenih, europskih stranaka i svrstao uz antieuropsku stranku koja zatvara sveučilišta, protivi se slobodi govora i promovira radikalne desne ideje.

Poznata slovenska novina Mladina, naveo je predsjednik IDS-a, nedavno je upozorila da se “Orban širi na Hrvatsku”. I svi se moramo zapitati – zašto HDZ i ova Vlada Hrvatsku guraju u partnerstvo s razaračima i destruktivcima? Hrvatska ne smije i neće biti predziđe Orbanove Europe. Bitka koja je pred nama svjetonazorsko, već civilizacijsko pitanje. To je bitka između slobodnih građana i nasilnika. To je bitka između dvije Europe. Moramo im pokazati da smo jači!

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da Amsterdamska koalicija vidi veliki problem u postupanju policijskih službenika koji dolaze u redakciju u odorama, ali još veći problem u reakciji premijera Andreja Plenkovića, koji u tome ne vidi ništa neobično. - Plenković kad govori o europskim izborima drži figu u džepu, između njega i Viktora Orbana nema u biti nikakve razlike, osim što Orban jasno progovara o svojim politikama, iz kojih proizlazi ugrožavanje slobode građana i ljudskih prava, a Plenković u svojim 'svilenim rukavicama' jedno govori, a drugo radi - rekla je.

Poručila je da će se na izborima za Europski parlament birati između dvije Hrvatske i dvije Europe, odnosno "Plenkovićeve, HDZ-ovske i Orbanove Europe" i s druge strane "Europe slobode, razumijevanja, poštivanja prava svih i mogućnosti dostojanstvenog rada".

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak osvrnuo se na izvanredne izbore u Ličko-senjskoj županiji. - Svaka županija je bitna, ali ovo što radi HDZ, ovo trošenje državnih resursa, ovo navažanje salužbenim autima, ova kampanja koju provode u vrijeme radnog vremena kad bi trebali raditi nešto drugo je apsolutno nedopustivo - kazao je predsjednik HSS-a i kandidat za Europski parlament Krešo Beljak.

Kandidatkinja PGS-a na listi Amsterdamske koalicije za Europski parlament Tea Mičić Badurina ustvrdila je da su nacionalističko-populistička kretanja postala trend u Hrvatskoj, da se ugrožavaju medijske slobode te da "zbog Crkve, kao glavnog saveznika vladajućih, još nije donijet novi zakon o pobačaju", iako je to bila obaveza Vlade.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa