Umaški karneval u znaku šarenila i zabave (foto)

0
Na spaljivanju Pusta u Petroviji
Na spaljivanju Pusta u Petroviji

Umag je i ove godine u karnevalsko doba bio obavijen veselom i zabavnom atmosferom. Od male i velike povorke, do dječjih maskenbala, obilaska mjesnih odbora, koncerata, a u konačnici do spaljivanja pusta, bogat program Umaškog karnevala i ove je godine mamio osmjehe te širio pozitivnu energiju, veselje i zajedništvo.

Kao i svake godine, razigrana povorka vrtićkih mališana na najljepši i najveseliji je način otvorila bogat program karnevalskih dana. Tako je 24. veljače petstotinjak dječice, zajedno s njihovim odgajateljicama, prodefiliralo Trgovačkom ulicom i obalom, gdje se nastavila zabava uz glazbu, animatore i umaškog Meštra karnevala Damira kojemu je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese uručio „ključeve grada“ te mu na dva tjedna povjerio vođenje grada.

Uz veselu glazbu, djeca su plesala, pjevala i s osmjehom na licima službeno otvorila Umaški karneval. U povorci su već tradicionalno sudjelovale uvijek pozitivne i vedre ravnateljice naših vrtića, Marija Adamović i Ondina Šimičić, koje su, uz brojnu publiku, podržale sve sudionike.

Bogat program Umaškog karnevala nastavio se u Petroviji i Murinama s tradicionalnim obilaskom maškara po mjesnim odborima, dok su se 28. veljače svi klinci i klinceze u svojim omiljenim maskama uputili u salu Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ na uvijek veseli i zabavni dječji maskenbal.

Vrhunac Umaškog karnevala odvio se 2. ožujka u Petroviji, kad je petstotinjak maškara u sedam grupa sudjelovalo u povorci veselih maskiranih skupina i alegorijskih kola. Tako su kreativne skupine brojnoj publici predstavili svoje originalne maske i veseli duh ovih karnevalskih dana. Nakon trga u Petroviji, kao glavne pozornice na kojoj su se sve maškare predstavile posjetiteljima, svi su na kraju završili u šatoru na nogometnom igralištu Petrovije, gdje se nastavilo sa zabavom i plesom do kasno u noć. Pun su šator maškara zabavljali Masterband, a potom The Night Express koji su, uz Neno DJ-a, očekivano oduševili sve posjetitelje.

Na dječjem maskenbalu

Tijekom karnevalskih dana nije nedostajalo ni sporta. Tako je 3. ožujka organiziran veseli odbojkaški turnir pod maskama u Petroviji, dok su 4. ožujka u popodnevnim satima maskirana dječica sudjelovala na dječjim maskenbalima u Petroviji i Murinama. Murine se oprostilo od karnevalskih dana 5. ožujka, i to spaljivanjem pusta te uvijek dobro posjećenim tradicionalnim druženjem uz „Fritaju za sve vas i nas“.

Kraj ovogodišnjih Umaških karnevalskih dana bio je u znaku popularne predstave priređene od strane Udruge „Maškare – Petrovija“ te Mjesnog odbora Petrovija, u srijedu, 6. ožujka, a koja svake godine vješto zaintrigira posjetitelje svojim skečevima i scenarijem baziranim na aktualnim temama s područja Umaga i države općenito.

Meštar karnevala Damir je ovom priliko vratio „ključeve grada“ zamjeniku gradonačelnika Ivanu Belušiću te se na godinu dana oprostio od gradskog vodstva. Nakon zabavne predstave, tradicionalno je slijedilo spaljivanje pusta čime je simbolično stavljena „točka“ na kraj još jedne umaške karnevalske priče, a najaktivniji u organizaciji već sada počinju smišljati originalne maske za narednu godinu, koje svi, kao i svake godine, željno iščekujemo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa