okrugli stol u zagrebu

Župan Flego: Potrebna nam je jasna strategija razvoja Hrvatske

1
S okruglog stola
S okruglog stola

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je 5. ožujka u Zagrebu, na Okruglom stolu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“, kojem su prisustvovali i ostali hrvatski župani, predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika.

U uvodnome izlaganju, predsjednica je izvijestila prisutne o programu „Izmještenog Ureda Predsjednice Republike“, započetog sredinom 2015. godine, a tijekom kojeg je posjetila sve hrvatske županije. Ujedno je najavila osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske, te je po tom pitanju uslijedila rasprava.

Župan Flego kazao je kako je nužno govoriti o daljnjoj decentralizaciji zemlje jer je postoji još mnogo toga za učiniti po tom pitanju. „Uvijek govorim kako je politika mjerljiv posao, a koliko je Hrvatska uspješna najbolje pokazuje BDP po stanovniku. Od 28 država članica EU, Hrvatska je po tom kriteriju predzadnja, a iza nas je jedino Bugarska. Ukoliko nešto ne promijenimo, ubrzo će nas i ona preteći. U Hrvatskoj je potrebno riješiti cijeli niz suštinskih problema, te puno brže provesti u djelo veliki broj nužnih reformi“, poručio je župan Flego navodeći primjer EU fondova.

„Prema posljednjem izvješću Europske komisije, Hrvatska je neučinkovita u korištenju dostupnih EU fondova, prije sve zbog lošeg modela u kojem dominantnu ulogu igra država. Zalažem se za decentraliziran pristup, po uzoru na Poljsku, koja se pokazala najuspješnijom u povlačenju europskih sredstava. Do sada nas je kočio indeks razvijenosti koji je penalizirao uspješne regije poput Istre što treba hitno promijeniti. Također, ukoliko želi imati uspješne regije, a samim time i sama biti uspješna, država mora sudjelovati u sufinanciranju EU projekata“, drži župan Flego dodajući kako je do sada bila praksa da županije dižu kredite kako bi pokrile onih nužnih 15% vlastitog sufinanciranja, a od čega u konačnici imaju koristi isključivo banke. 

„Želimo li rast BDP-a i općenito rast životnog standarda naših građana, trebamo donijeti jasnu strategiju razvoja Hrvatske u kojem smjeru želimo nastaviti. Trebamo definirati koje su nam ključne djelatnosti u Hrvatskoj do 2030. godine te iza njih stajati zakonski, porezno i financijski. Primjerice, da li je naš prioritet poljoprivreda? Ako je odgovor da, zalažemo li se za onu konvencionalnu ili, poput mene, za onu ekološku i biodinamičku?“, rekao je župan Flego koji smatra i kako bi ključna grana trebao postati IT sektor čime će se omogućiti konkurentnost, privlačenje investicija i otvaranje radnih mjesta.

„To je smjer u kojem trebamo ići ukoliko se kao država želimo razvijati, a ne lutati“, zaključio je župan Flego na što su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU poručili da se već radi na Strategiji te će uskoro izaći s prijedlozima, a uvažit će i one istarskog župana Valtera Flega.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa