Popričali smo s tetama iz porečkog vrtića, evo što smo doznali (foto)

0

U jaslicama porečkog Dječjeg vrtića „Radost“, uz svakodnevnu brigu i skrb o prehrani, zdravlju i higijenskim navikama djece, organizira se njihov boravak na zraku, didaktičke igre te osmišljavaju i provode aktivnosti u cilju razvoja spoznajnih, motoričkih, govornih i socio - emocionalnih sposobnosti. Da bismo doznali kako se to ostvaruje odškrinuli smo vrata jaslica. I na naše iznenađenje, očekujući kod najmlađih male, otkrili smo velike stvari!

Aktivnosti su bile posvećene razvoju fine motorike pa smo doznali što je fina motorika, zašto je toliko važna, zašto ju je potrebno poticati od najranije dobi i kako se može potaknuti njen razvoj uz pomoć žlice, kvačica za rublje, krep papira i drugih materijala, koje uz kreativnost odgojiteljica, kao krajnji rezultat, djeci služe za igru.

Motorički razvoj započinje razvojem grube motorike i to sjedenjem, puzanjem, hodanjem, penjanjem, trčanjem ili  igranjem loptom. Taj se proces nastavlja razvojem fine motorike koja se odnosi na koordinirane pokrete ruku, posebno prstiju, radi izvođenja sitnih preciznih pokreta ruke,  potrebnih za izvođenje nebrojeno mnogo svakodnevnih zadataka.

Dijete dobro razvijene fine motorike bit će sposobno izvršavati praktične aktivnosti koje se odnose na brigu za samoga sebe, kao što su pravilno držanje pribora za jelo, otvaranje  i zatvaranje patentnog zatvarača na jakni, otkopčavanje i zakopčavanje dugmadi, vezanje cipela, moći će se počešljati i obaviti druge praktične zadatke. Istovremeno, time što uči pravilno držati olovku, bojice, kist ili škare dijete razvija grafomotoriku za buduće crtanje i pisanje. Razvoj ovih sposobnosti, koje mi odrasli izvodimo s lakoćom, djeca od rođenja do predškolske dobi moraju uvježbavati kroz aktivnosti koje će prihvatiti kao igru.

Stoga, odgojiteljice jaslica vrtića „Radost I“, „Radost II“ i PV Baderna u poticajnoj „škrinji blaga“ čuvaju mnogobrojne osmišljene aktivnosti. Svakodnevno je otvaraju i njene sadržaje nude djeci. Evo samo nekih primjera aktivnosti koje su se provodile u odgojnim skupinama. Kako bi razvila finu motoriku djeca su trgala i rezala papir na male komadiće, od kojeg su izrađivala šarene karnevalske vjenčiće, izrađivala su nove igračke od predmeta i materijala koji ih svakodnevno okružuju, neobično su šarala radi spoznaje o mjestu za crtanje, nizala su nakit od perlica, igrala se s rastresitim materijalima i to rižom u boji koja je bila pravi izazov, šišala su i oblikovala vunene „frizure“ lutkicama izrađenim od kartonske ambalaže, izrezivala   krep papir, te ga pomoću prstića formirali u kuglice sladoleda  koje su se kasnije koristili u igri prodaje sladoleda na ručno izrađenom štandu.

Odgojiteljice naglašavaju da u svakodnevnim aktivnostima za razvoj fine motorike u radu s djecom koriste i ubacivanje predmeta u posude s različitim otvorima (čepovi, slamke, loptice, špage), hvatanje sitnih predmeta poput sjemenki pincetom, slikanje i crtanje kredom, olovkom, kistom, vatiranim štapićima ili spužvom, oblikovanje plastelina i kinetičkog pijeska, odvrtanje i zavrtanje predmeta, skidanje i stavljanje štipaljki, listanje slikovnica, konstruiranje, slaganje puzzli...

Otkrili smo da se i skidanjem ljuske s jajeta koje su doručkovali dijete uči strpljenju, preciznosti, tako razvija finu motoriku prstiju, osjećaj uspješnosti kad se oguli i zadovoljstvo kad se isto pojede. Najljepše od svega je što se ovakvim aktivnostima koje se provode s djecom jasličke dobi Dječjeg vrtića „Radost“ tijekom vremena uočava napredak u razvoju fine motorike.

Ponavljanjem istih i sličnih aktivnosti dijete svaki sljedeći put napravi brže, spretnije i ljepše što pozitivno utječe na njegov osjećaj postignuća i samopouzdanja. Istovremeno, dobar su poticaj za razvoj koncentracije, strpljivosti, upornosti  i samostalnosti. Djeca svakodnevno čekaju da se škrinjica s igrama otvori i iz nje izađe neka nova, njima jednako zanimljiva igra, u kojoj će ruke biti glavno sredstvo njihova istraživanja. Roditelji nešto od ovoga mogu s djecom ponoviti  i kod kuće, poručuju iz DV Radost.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa