Lokin o Uljaniku: Izlaz iz krize je u reindustrijalizaciji

0
Uljanikovci na prosvjedu (foto: Facebook)
Uljanikovci na prosvjedu (foto: Facebook)

Hoće li se verificirati plan financijsko-vlasničkoga restrukturiranja Uljanik grupe, što može i smije država učiniti te na koji se način treba uključiti u taj proces – neka su od još uvijek neodgovorenih pitanja koja se postavljaju vezano uz budućnost pulskoga i riječkoga brodogradilišta. U tjednu u kojem je ministar gospodarstva u Bruxellesu na sastanku Vijeća za konkurentnost Europske unije tražio odgovore Glas Koncila zatražio je pojašnjenje cijele situacije od ekonomista dr. Branimira Lokina, koji je bio zaposlen u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a bio je aktivan i u Hrvatskoj narodnoj banci, kao i predsjednik skupštine Jadranbroda te član nadzornoga odbora Trećega maja. Dr. Lokin zastupa stajalište da je reindustrijalizacija jedini put izlaska iz gospodarske krize i da je upravo brodogradnja njezin oslonac.

"U definiranju razvoja brodogradnje mora se odbaciti obrazac temeljen na gospodarskom subjektu – brodogradilištu i zamijeniti ga obrascem brodograđevne industrije kao cjeline. Polazeći od takve premise, razumljivo je i imperativno da odgovornost za brodogradnju u razvojnom smislu trebaju snositi, pa i rješavati političke strukture – od lokalnih do državnih, a operativna vodstva trebaju počivati na menadžmentu. Iluzorno je očekivati u djelatnosti dugih proizvodnih ciklusa da budu ‘konkurentne’ na tržištu kapitala, što potvrđuju i sva naša iskustva kada su nastali dugovi morali biti zatvarani državnom intervencijom. Uostalom nema u svijetu brodograđevne industrije koja nije subvencionirana vodoravno, ako ne i vertikalno neovisno o prihvaćenim načelima, bez državne i druge intervencije", smatra Lokin, piše Glas Koncila.

"Ako dođe do stečaja, vjerovnici se ne će ni približno moći namiriti iz stečajne mase, a država će kao najveći i solventni jamac morati pokriti preuzete obveze. U takvoj situaciji varijanta države kao strateškoga partnera najbolja je solucija. Ta uloga omogućuje joj da realizira makroekonomske ciljeve, reindustrijalizaciju, te da istodobno osigura restrukturiranje brodogradilišta polazeći od mnogo jasnije situacije samoga brodogradilišta.", kazao je Lokin, javlja Glas Koncila.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa