Klub žena IDS-a: 'Nedostaje banka jajnih stanica i sjemena'

5
Sudionice debate o zakonu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju
Sudionice debate o zakonu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju

Klub žena IDS-a održao je 5. ožujka okrugli stol na temu Zakona  o zdravstvenim mjerama za ostvarenje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena.

– Želimo razgovarati o temama koje su važne za žene i ovo je naš način da se glas žena čuje, rečeno je na okruglom stolu, na kojemu su sudjelovale predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar, potpredsjednica Helga Može, članice predsjedništva Elena Puh Belci i Ana Pernić, dr.med.spec. ginekologije i opstetricije Mirela Markanović Mišan te predsjednik stranke Demokrati i saborski zastupnik Mirando Mrsić.

Na samom početku, sudionici okruglog stola istaknule su kako u hrvatskom društvu već godinama jačaju konzervativne tendencije koje promiču marginalne skupine, a koje svojim djelovanjem nastoje urušavati i ograničavati ljudska i reproduktivna prava žena.

Na temu Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarenje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, predstavnice Kluba žena IDS-a naglasile su da ne zagovaraju pobačaj, već pravo žena na izbor. - Smatramo da je to za svaku ženu teška odluka, ali žena ima pravo samostalno donositi odluke o svome tijelu, poručile su dodajući da je sramotno da se Vlada oglušila o odluku Ustavnog suda da se u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira pitanje pobačaja na zahtjev žena jer postojeći datira iz 1978. godine, a taj rok od dvije godine prošao, kazala je Ćakić Kuhar dodajući:

- Zahtijevamo donošenje suvremenog zakona koji regulira pobačaj na zahtjev žena, koji mora biti dostupan, siguran i besplatan. Na okruglom stolu govorilo se i o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji. - Iako je Zakon o Medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj mnogo liberalniji nego prije 10-ak godina ipak treba istaknuti da još uvijek nedostaje banka jajnih stanica i sjemena koja je jedini ključ liječenja pojedinih parova. Da ih ima u Hrvatskoj, manje bi parova odlazilo u Češku, Španjolsku, itd, smatraju sudionice okruglog stola.

Predstavnice Kluba žena IDS-a zaključile su da i u ovom slučaju, zakon trebaju kreirati stručnjaci vođeni etičkim načelima medicine, dok liječenje neplodnosti ne može i ne smije biti svjetonazorsko pitanje, a ljudi kojima je potrebna medicinska pomoć kako bi ostvarili roditeljstvo ne smiju biti stigmatizirani.

Predsjednik stranke Demokrati i saborski zastupnik Mirando Mrsić istaknuo je također da je „Vlada imala dovoljno vremena, ali očito nije i nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor.“

- Sramota je da Vlada, a ni Sabor nisu poštovali odluku Ustavnog suda. Drago mi je da je IDS, a posebno Klub žena IDS-a prepoznao naš prijedlog zakona o pobačaju i da će ga podržati. Pravo žene na izbor se ne smije dovesti u pitanje i pozivam još jednom sve stranke u Saboru da podrže naš prijedlog. Ovo nije ideološko pitanje, ovo je obrana prava na izbor svake žene!, zaključio je Mirando Mrsić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa