Klub žena IDS-a: 'Nedostaje banka jajnih stanica i sjemena'

5
Sudionice debate o zakonu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju
Sudionice debate o zakonu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju

Klub žena IDS-a održao je 5. ožujka okrugli stol na temu Zakona  o zdravstvenim mjerama za ostvarenje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena.

– Želimo razgovarati o temama koje su važne za žene i ovo je naš način da se glas žena čuje, rečeno je na okruglom stolu, na kojemu su sudjelovale predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar, potpredsjednica Helga Može, članice predsjedništva Elena Puh Belci i Ana Pernić, dr.med.spec. ginekologije i opstetricije Mirela Markanović Mišan te predsjednik stranke Demokrati i saborski zastupnik Mirando Mrsić.

Na samom početku, sudionici okruglog stola istaknule su kako u hrvatskom društvu već godinama jačaju konzervativne tendencije koje promiču marginalne skupine, a koje svojim djelovanjem nastoje urušavati i ograničavati ljudska i reproduktivna prava žena.

Na temu Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarenje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, predstavnice Kluba žena IDS-a naglasile su da ne zagovaraju pobačaj, već pravo žena na izbor. - Smatramo da je to za svaku ženu teška odluka, ali žena ima pravo samostalno donositi odluke o svome tijelu, poručile su dodajući da je sramotno da se Vlada oglušila o odluku Ustavnog suda da se u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira pitanje pobačaja na zahtjev žena jer postojeći datira iz 1978. godine, a taj rok od dvije godine prošao, kazala je Ćakić Kuhar dodajući:

- Zahtijevamo donošenje suvremenog zakona koji regulira pobačaj na zahtjev žena, koji mora biti dostupan, siguran i besplatan. Na okruglom stolu govorilo se i o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji. - Iako je Zakon o Medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj mnogo liberalniji nego prije 10-ak godina ipak treba istaknuti da još uvijek nedostaje banka jajnih stanica i sjemena koja je jedini ključ liječenja pojedinih parova. Da ih ima u Hrvatskoj, manje bi parova odlazilo u Češku, Španjolsku, itd, smatraju sudionice okruglog stola.

Predstavnice Kluba žena IDS-a zaključile su da i u ovom slučaju, zakon trebaju kreirati stručnjaci vođeni etičkim načelima medicine, dok liječenje neplodnosti ne može i ne smije biti svjetonazorsko pitanje, a ljudi kojima je potrebna medicinska pomoć kako bi ostvarili roditeljstvo ne smiju biti stigmatizirani.

Predsjednik stranke Demokrati i saborski zastupnik Mirando Mrsić istaknuo je također da je „Vlada imala dovoljno vremena, ali očito nije i nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor.“

- Sramota je da Vlada, a ni Sabor nisu poštovali odluku Ustavnog suda. Drago mi je da je IDS, a posebno Klub žena IDS-a prepoznao naš prijedlog zakona o pobačaju i da će ga podržati. Pravo žene na izbor se ne smije dovesti u pitanje i pozivam još jednom sve stranke u Saboru da podrže naš prijedlog. Ovo nije ideološko pitanje, ovo je obrana prava na izbor svake žene!, zaključio je Mirando Mrsić.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa