Potpisani ugovori: Počinje uređenje gradske plaže Špadići

0
Plaža Špadići
Plaža Špadići

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je 5. ožujka ugovore o izvođenju radova na uređenju plaže Špadići s predstavnikom izvođača – zajednice ponuditelja Adriaing Kopar i Adriaing Buje Nenom Filipinom te predstavnikom stručnog nadzora V.T.M. Armandom Benazićem. Uz njih, na potpisivanju su bili prisutni i pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat i direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik.

Ukupna vrijednost investicije 5,4 milijuna kuna

Grad je za uređenje ove plaže od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, a s dodatnih milijun i pol kuna uređenje će financirati Turistička zajednica Grada Poreča. Ukupna vrijednost investicije je 5,4 milijuna kuna.

„Ovo će biti već osma gradska plaža koju uređujemo. Osim toga, ovom velikom investicijom zatvaramo ciklus vrlo intenzivnog ulaganja u područje Špadići-Materada, te se ovim putem posebno zahvaljujem stanovnicima tog dijela grada na strpljenju i razumijevanju“, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Da podsjetimo, samo u zadnje dvije - tri godine na tom je području uređemna plaža Materada, uređen je hotel Park, srušen je tzv. Servo Mihalj – 30 godina star problem napuštenog i nikad dovršenog hotela, trenutno se uređuju nekadašnji bungalovi Luna, nakon što je lani već uređena plaža, a postavljena je i nova infrastruktura poput vodovoda i plina.

Na novoj će se plaži sanirati postojeće sunčalište od betona i škrilje tako da će se postaviti novi završni pokrov, izgradit će se i dio nogostupa uz glavnu prometnicu, projektirat će se „zeleni džepovi“ s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, plaža će se dohraniti kamenim oblutcima, dotrajale ograde zamijenit će se novima, postavit će se pametna klupa s wi-fijem, ugraditi dva „pametna“ tuša te kante za razvrstavanje otpada, a postojeći objekt pretvorit će se u sanitarni čvor (muški, ženski i za invalide).

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom, pa će se u sklopu radova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izraditi pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice bit će prilagođena navedenoj skupini, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

'Poreč nema problema s uzurpacijom obale'

„Plaža će, kao i sve porečke plaže, biti dostupna svima, jednako kao i plaže koje uređuju hotelske kuće. Čitamo posljednjih dana kako se neke jedinice lokalne samouprave susreću s brojnim slučajevima uzurpacije pomorskog dobra. Na sreću, zahvaljujući dobrom prostornom planiranju, ali i čuvanju našeg obalnog pojasa te kvalitetnom gospodarenju, Poreč takvih problema nema. Drago mi je da svi skupa to i štitimo, te pametno ulažemo u uređenje dobra koje svi koristimo. Vjerujem da će uređenje ove plaže najviše koristiti Porečankama i Porečanima koji tradicionalno tamo odlaze na more, ali i brojnom obiteljskom smještaju koji postoji u naselju Špadići i okolnim naseljima. Sve dosad uređene plaže naišle su na iznimno pozitivne reakcije korisnika i to nam govori da idemo u dobrom smjeru“, zaključno je rekao gradonačelnik.

Direktor TZ Poreč pohvalio je ulaganje u jedan od najvažnijih resursa - plaže. „Poboljšanje uvjeta boravka gosta u destinaciji bi trebala biti naša glavna misija. Ova će plaža sigurno utjecati na zadovoljstvo stanovnika i gostiju, ali i revalorizirati cijene smještajnih objekata. U narednom ćemo periodu razgovarati o oplemenjivanju plaža opremom za najmlađe, jer se pozicioniramo kao destinacija aktivnog, ali i obiteljskog odmora“, rekao je Velenik. Planirani dovršetak radova je početak lipnja ove godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa