U posljednjih par mjeseci u Umagu posađeno preko sto stabala

1
Trgovačka ulica u Umagu
Trgovačka ulica u Umagu

Umag tijekom sezonskog zatišja ne spava. Kontinuirano ulaganje u Umag svake godine za cilj ima predstaviti pred ljetne mjesece građanima i turistima sve ljepšu sliku Umaga. Dio navedenih investicija svakako se odnosi i na sadnju zelenila, kako bi, pored ljepote koju ono sredini nudi, „pluća“ grada sve bolje disala.

Tako su građani u posljednje vrijeme mogli uočiti niz hortikulturnih aktivnosti koje se provode diljem Umaga. U Ulici Joakima Rakovca posađena je nova „zelena ograda“, a u Svetom Pelegrinu posađeno je tridesetak stabala ne bi li se nadomjestili uništeni dijelovi šume od neverina proteklih godina.

U samom „srcu“ grada, u Trgovačkoj ulici su zaražene palme zamijenjene lagostremijama koje će u periodima cvata bitno uljepšati sam izgled centra grada. Nova stabla su posađena i u Ulici 154. brigade HV, kao hortikulturni dodatak stambenoj zoni novijeg vijeka.

U okviru rekonstrukcije centralnog vrtića, u dvorištu istoga posađeno je 7 ladonja kako bi naša dječica u toplim mjesecima imala čim više hladovine. Isto tako, u okolici Osnovne škole Marije i Line posađeno je 15-tak stabala, i to platana i ladonja.

Na samom groblju posađeno je niz čempresa uz ulaz u novi dio groblja. Ujedno, u posljednjih nekoliko mjeseci, osim navedenih lokacija, posađena su stabla na raznim pozicijama Moele, kraj Hitnog medicinskog prijema, na šetnici Vladimira Gortana, na plaži Vila Rita, kraj parka za kućne ljubimce u Komuneli, na zelenoj površini ispred zgrade u Zemljoradničkoj ulici, kao i  mnogim drugim lokacijama Umaga. Tako je u posljednjih par mjeseci posađeno preko sto stabala, što Umag čini sve ljepšim gradom.

Kad je riječ o „plućima“ grada, prva asocijacija usmjerena je prema parku Humagum, koji se sustavno uređuje. Nakon prve dvije uspješno okončane faze, slijedi treća faza koja se nalazi u samom središtu umaške šetnice, a povezuje prve dvije. Hortikulturni dio projekta već je u finalnom stadiju, a zelena boja koju polako dobiva cijelo ovo područje navodi na zaključak kako će se ovaj dio parka savršeno stopiti u zeleni pojas cijele šetnice. Ujedno, i dio parka Humagum kraj velikog parkirališta ubrzo će dobiti svoje novo ruho zahvaljujući mediteranskom parku koji će uvelike dodatno obogatiti našu prekrasnu umašku šetnicu.

Grad Umag, kao grad koji se razvija i raste, kontinuirano ulaže u  hortikulturno uređenje kao i komunalnu infrastrukturu. Održivi razvoj, ekološki pristup, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj komunalne infrastrukture osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život. Rezultati truda i rada dokazuju kako se Umag nalazi na vrhu ljestvice najuređenijih i najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, čime se i ponosi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa