Grünbaum: 'Uzurpacije na sve strane, ministarstvo ne čini ništa'

0

"Lokacija: hrvatska obala Savudrijske vale, Crveni vrh (Monte Rosso). Kilometri obale, javnog pomorskog dobra pretvoreni u privatne plaže vikendica (čitaj: vila) i privatne vezove za jahte i barke. Obalom se ne može kretati jer je većina tih uzurpiranih privatnih plaža ograđena. Ako netko i pokuša vlasnici ga potjeraju. To smo saznali iz bezbrojnih svjedočenja lokalnog stanovništva", piše županijski vijećnik Živog zida iz Umaga Damir Grünbaum. U nastavku njegovo pismo medijima i fotografije prenosimo u cijelosti:

"Nakon što je Živi zid srušio ogradu na obali Rta Kamenjak koja je priječila prolaz prema više od 3 km prekrasne obale i 100 ha javnog dobra ostali smo iznenadjeni razmjerima okupacije obale, pomorskog javnog dobra na obalama Savudrijske vale. Tu je više od 5 km obale amputirano, nepristupačno gradjanima! 

Prilaz obali je kilometrima zatvoren osim na jednom mjestu, međutim i taj je prilaz za vikendice koje nisu u prvom redu jer je na betonskim sunčalištima i molićima utisnuto ime vikendice i/ili kućni broj. Redovi vikendica uz obalu opasani su visokim ogradama. Neke se ograde tj. kameni zidovi nalaze na pomorskom dobru. Na ulazu u jednu od ulica je postavljen znak o zabranjenom pristupu vozilima, ljudima i psima. Ta je ulica zatvorena kapijom. Uzurpacije na sve strane.

Ministarstvo pomorstva koje jedino ima inspekciju i oruđe kojim može tome stati na kraj ne čini ništa. Kaos. Sramota. Grad nema nikakvih ovlasti nad pomorskim dobrom. Zakon o legalizaciji je pomogao da se ovdje legalizira bezakonje. Ostali zakoni RH se ne poštuju i nitko  ih ne sprovodi. Turističko naselje Skipper na svojoj plaži ne poštuje ugovor kojim je dužan omogućiti slobodan pristup svim gradjanima, a ne samo gostima. Postavili su i žičanu ogradu. Plovilima, ako nisu gosti hotela onemogućeno je sidrenje! Welcome to Croatia, welcome to Istria, welcome to EU! Zapitajte se da li je ikada neka stranka pokrenula ovo pitanje? Nije i neće, bitni su im njihovi novčanici i politička moć. Uzmite u obzir da je sve fotkano za vrijeme velike oseke te je more skoro 1 m niže od uobičajene razine", napisao je Damir Grünbaum.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA NA RECEPCIJI / ASSISTANT FRONT OFFICE AGENT

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA