Rovinjska bolnica će investirati 12 milijuna

0

Iza Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ''Primarijus dr. Martin Horvat'' još je jedna uspješna poslovna godina s financijskom dobiti, ali i mnogim drugim pokazateljima pozitivnih pomaka, što se ogleda i u porastu broja posjeta ovoj ustanovi. U bolničkoj poliklinici pregledano je 500 pacijenata više nego u 2017., a sveukupno Bolnica ''Prim. dr. Martin Horvat'' pružila je 16 440 usluga više nego lani, što je povećanje od 26,5%.

- Ukratko, ponosan sam što možemo iz godine u godinu prikazivati pozitivan pomak i porast broja posjeta u našoj ustanovi jer bolja realizacija znači da bolje pokrivamo potrebe naših građana – ističe ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade, koji je nedavno izabran u Radnu skupinu Ministarstva zdravstva za izradu Pravilnika o zdravstvenom turizmu, a tu je odluku potpisao Ministar zdravstva RH prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Dosadašnje investicije i petogodišnje razdoblje konstantnog profitabilnog poslovanja, poticaj su za daljnji razvoj pa su tako i poslovni planovi za 2019. ambiciozni. Naime, dovršena je izrada Strateškog plana razvoja Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ''Prim. dr. Martin Horvat'' Rovinj, koja će, kako naglašava ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade, biti 'nit vodilja' u planiranju obnove.  

- Poslovnu godinu 2018. zatvorili smo s financijskim dobitkom u visini 623 tisuće kuna. To je već peta godina za redom koju Bolnica zaključuje s odličnim financijskim rezultatom, s time da su našim radnicima u roku isplaćene sve plaće te, također, regresi, božićnice, bonovi, jubilarne nagrade, darovi za djecu prigodom sv. Nikole, kao i otpremnine pri odlasku u mirovinu, naknade za vrijeme bolovanja i pomoći sukladno temeljnom kolektivnom ugovoru.

U 2019. godini Bolnica planira investirati do 250 tisuća kuna u edukaciju svojih zaposlenika jer, kako navodi ravnatelj, smatraju kako su im zaposlenici 'najbolji adut'.

- To je jako bitna novina. Radi se o novcu kojeg ova ustanova izdvaja iz svojih prihoda, odnosno iz prihoda ostvarenog s privatnog tržišta. Razlog je taj što, nažalost, iako većina naših zaposlenika zaslužuje veću plaću, radi Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama mi nikome ne možemo povisiti plaću. Zato je uprava tražila način da se takve zaposlenike nagrađuje i zadrži, a jedan od načina je da im platimo dodatne edukacije. Naravno, liječnicima i zdravstvenom osoblju plaćamo usavršavanje i kongrese ne bi li u svojim specijalnostima bili vrhunski što znači i vrhunski pristup pacijentima. No jednako tako ulažemo i nemedicinsko osoblje naše bolnice koje smatram jednako važnim karikama u lancu. To znači da, recimo, kuhari i pomoćni kuhari dobivaju plaćenu školu i uz to im se omogućuje napredovanje, a tehničkoj službi dodatne edukacije i certifikaciju koja im mogu pomoći u svakodnevnom radu. Za to smo rezervirali popriličan novac, da.

Nadamo se da ćemo, dajući na znanje svima da cijenimo rad i trud naših zaposlenika, tako moći privući i nove radnike – kaže ravnatelj doc. dr. sc. Rade.

Nove investicije 

Kako kaže ravnatelj, dovršena je izrada Strateškog plana razvoja Bolnice koja će biti 'nit vodilja' u planiranju obnove ove zdravstvene ustanove od povijesne važnosti. Radi se o procesu koji predviđa investicije u vrijednosti od sveukupno 12 milijuna kuna i to već u narednih 15 mjeseci.

- Do sada smo investirali naše novce, odnosno, višak iz poslovanja. Ali sada, kada već pet godina za redom dokazujemo da bolnica može profitabilno poslovati, u stanju smo se zaduživati po povoljnim uvjetima i krenuti s ozbiljnim investicijama – ističe ravnatelj doc. dr. sc. Rade.

Pojašnjava kako je već započeto izvođenje radova na ugradnji stolarije na odjelu gdje borave pacijenti iz osiguravajućeg društva AUVA. Promijenit će se cijelo krovište s najmodernijim materijalom za koji je dobivena garancija od 40 godina. Također, obnavlja se fasada, a slijede i radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta, budući da se napušta lož ulje i zagađivači i prelazi na plin, te se ugrađuje novi lift. Ukupna vrijednost ovih investicija je prema riječima doc. dr. sc. Rade pet milijuna kuna. No to nije sve, jer u planu je i obnova glavne zgrade.

- Uskoro izlaze natječaji za još sedam milijuna kuna investicije koji podrazumijevaju obnovu fasade, zamjenu cijelog krovišta te radovi u strojarskom dijelu zbog promjene energenta glavne zgrade Bolnice Rovinj, tamo gdje se nalaze poliklinika i odjeli gdje se liječe naši domaći pacijenti. Na tim odjelima ulažemo najviše novaca. Obnova treba krenuti krajem 2019. godine, do tada ćemo završiti obnovu na privatnom odjelu i tamo prebaciti naše pacijente tijekom obnove glavnog odjela. Naime bolnica je organizam koji nikada ne staje s radom. Uz to ide i obnova parka Bolnice Rovinj, pošumljavanje i unaprjeđenje plaže koju koristi građanstvo s još dva spusta za osobe s invaliditetom, kao i unaprjeđenje komfora na odjelima – pojašnjava ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade.

 Kako bi boravak u bolnici pacijentima bio što ugodniji, uskoro se otvara i knjižnica na odjelu te Bolnica na proljeće dobiva i novi terapijski park.

 - Do sada smo prikupili 6000 knjiga koje su građani donirali, što je uistinu impozantan i rekordan broj za neku javnu akciju. U ovom trenutku razdvajamo knjige po kategorijama i jezicima te obnavljamo prostor gdje će se smjestiti knjižnica na odjelu.

U tijeku je obnova terapijskog parka Bolnice Rovinj, što se izvodi u sklopu projekta Design/Build u suradnji sa Sveučilištem George Washington iz SAD-a. Projekt će biti gotov do travnja ove godine. Novi terapijski park dočekat će naše pacijente koji će tako po lijepom vremenu u sezoni moći provoditi fizikalnu terapiju vani – navodi ravnatelj Rade. Dodaje kako je riječ o principu osnaživanja pacijenata, odnosno promjeni paradigme gdje se pacijente potiče da aktivnom fizikalnom terapijom na svježem zraku maksimalno koriste blagodati sunca i mora za razliku od tradicionalne fizikalne terapije u kojoj se pacijenti rehabilitiraju isključivo u zatvorenim prostorijama.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa