IDS je liberalna stranka za koju glasaju konzervativni birači

4
Edi Gobo (desno) uoči sabora stranke u Poreču (foto: Nenad Čakić)
Edi Gobo (desno) uoči sabora stranke u Poreču (foto: Nenad Čakić)

„Ja ne bih da je IDS u ALDE grupi (grupacija liberalnih stranaka u Europskom parlamentu, op.a.), to je suprotno mom svjetonazoru. Ja bih radije da je u Europskim pučanima. Jer stranka koja je vezana za zemlju i ljude je od centra malo desno, a ne lijevo. Ekipa 'titoljubaca' koja danas vodi IDS je lijevo usmjerena. Ja uvažavam njihov svjetonazor, ali oni bi, a to sam im i rekao, trebali uvažavati nas članove koji imamo istarski konzervativni svjetonazor“, rekao je među ostalim bivši tajnik pulskog IDS-a Edi Gobo u velikom intervjuu za Glas Istre.

Gobo se dotaknuo jedne vrlo zanimljive teme. Naime, nekome se u vrhu IDS-a u samim počecima stranke zasviđala ideja da stranku svjetonazorski brendiraju kao lijevo-liberalnu iako europske regionalne stranke u pravilu pripadaju desnom centru. U ekstremnijim oblicima takve stranke znaju biti i ksenofobične, a ksenofobija je, pored italo i jugonostalgije, početkom 90-ih također bila jedna od IDS-ovih pokretačkih snaga. Sjećamo se samo onih podjela na domaće i furešte.

Ksenofobi i danas čine određeni dio IDS-ovog biračkog tijela, ali ono što je važnije je da je velika većina njih konzervativna, pa za IDS slobodno možemo reći da je to liberalna stranka s konzervativnim biračkim tijelom.

To dobro znaju i u vrhu stranke pa se rijetko izjašnjavaju o pravim liberalnim temama poput homoseksualnih brakova ili osude svih totalitarizama. Kada je udruga U ime obitelji 2013. godine organizirala referendum o braku, IDS tada uopće nije, poput SDP-a i HNS-a, pozvao svoje birače da izađu na izbore i glasaju protiv definicije braka kakvu je zagovarala udruga U ime obitelji. Jednostavno se nisu usudili.

Isti slučaj je i s odnosom prema Titovoj vladavini. Sasvim je legitimno imati isključivo pozitivan stav prema tom razdoblju, ali s takvim stavom IDS onda ideološki nikako ne može pripadati grupaciji europskih liberalnih stranaka, jer liberalizam je negacija bilo kakvog totalitarnog ili nedemokratskog društva. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa