Jeste li znali da strojarstvo i računarstvo možete studirati u Puli?

0
Na čelu Odjela za tehničke studije nalazi se predstojnik red. prof. dr. Bernard Franković, od 1972. do  2016. godine neprekidno zaposlen na Strojarsko-brodograđevnom, danas Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci
Na čelu Odjela za tehničke studije nalazi se predstojnik red. prof. dr. Bernard Franković, od 1972. do  2016. godine neprekidno zaposlen na Strojarsko-brodograđevnom, danas Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci

Odjel za tehničke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na pragu je prerastanja u tehnički fakultet, čeka se samo odluka Trgovačkog suda. Isto tako svakoga trenutka Odjel, koji je trenutačno smješten na tri lokacije, može dobiti zeleno svjetlo za preseljenje uz još nekoliko članica Sveučilišta u zgradu bivše Mornaričke bolnice, koju će dijeliti s budućim Medicinskim fakultetom pulskog sveučilišta.

Mogućnost studiranja tehničkih znanosti u Puli za mnoge je iznenađenje, što je razumljivo s obzirom da je Odjel otvoren 2016. godine sa stručnim studijem Proizvodno strojarstvo. U studenome prošle godine odobreno mu je pokretanje sveučilišnog studija računarstva, a u planu je još studiji elektrotehnike.

Na čelu Odjela za tehničke studije nalazi se predstojnik red. prof. dr. Bernard Franković, od 1972. do  2016. godine neprekidno zaposlen na Strojarsko-brodograđevnom, danas Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Autor je preko 150 znanstvenih i preko dvije stotine stručnih radova a treba spomenuti da je član je Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU i Znanstvenog vijeća za naftno i plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU te redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Znamo ga i po njegovom dugogodišnjem radu u području sunčeve energije i obnovljivih izvora energije.

Kao kuriozitet spomenimo da su njegovi studenti bili istarski župan Valter Flego, raška načelnica mr. sc. Glorija Paliska, direktor labinskog vodovoda Dino Škopac, direktor TE Plomin Mihajlo Mirković...

„Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile i prorektorica Nevenka Tatković zamolili su me da se uključim u razvoj Odjela za tehničke studije. Njih, kao i ostale profesore s kojima surađujem više-manje poznajem jer smo zajedno sjedili u Senatu Sveučilišta u Rijeci kada sam u dva mandata bio dekan Tehničkog fakulteta. Odjel je prošle godine dobio dopuštenje za izvođenje nastave na prediplomskom studiju računarstvo, a prije nekoliko mjeseci dobio akreditaciju na razini države za znanstveno   područje tehničkih znanosti, što je za nas i Sveučilište veliki uspjeh“, kaže Franković.

Budući Tehnički fakultet će na temelju strojarstva, računarstva i elektrotehnike razvijati nove discipline automatiku, elektroniku, robotiku i mehatroniku, kao i sve one tehničke discipline koje su osnova za brodograđevnu industrije.

„Velike su se promjene dogodile u odnosu na konvencionalne tehničke studije, kao što su brodogradnja, strojarstvo i elektrotehnika. Zahvaljujući razvoju informatike i računarstva  znanost prijavljuje nove discipline, veliki koraci naprijed učinjeni su u automatici, elektronici, robotici i mehatronici. Velike se mogućnosti otvaraju novom tehnologijom 3D printanja.  Ova tri osnovna studije jesu u službi lokalne industrije, ali ujedno su i osnova za šira razvijanja, posebno u brodogradnji“, objasnio nam je predstojnik Franković. 

Doc. dr. Marko Kršulja i dr. sc. Karlo Griparić

Među stalno zaposlenim predavačima koji mu pomažu u podizanju Odjela na razinu fakulteta nalaze se dva mlada Labinjana, doc. dr. Marko Kršulja i poslijedoktorand dr.sc. Karlo Griparić. Kršulja je na Tehničkom fakultetu u Rijeci doktorirao 2013. godine, koautor je pedeset znanstvenih radova i dvaju udžbenika. Griparić je doktorirao na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu travnja 2018. godine i do sada je sudjelovao u izradi osam znanstvenih radova, a i dalje surađuje na znanstvenim projektima tog Fakulteta. 

Kršulja naglašava orijentiranost prema lokalnoj industriji iz koje dolaze brojni vanjski predavači, što studentima olakšava usmjeravanje prema budućem zaposlenju.

„Tehnomont, Uljanik, Cimos, Rockwool, TE PLomin primjeri su tvrtki u kojima je strojar potreban. Za razvoj računarstva najviše je zainteresiran Infobip. Nastavni programi rađeni su u suradnji s FER-om i ostalim tehničkim studijima u Hrvatskoj, te sa studijem računarstva u Ljubljani i Trstu i kompatibilni su s njima. Isto tako je na naš studij moguće prijeći s politehničkog studija uz polaganje razlike“, kaže Kršulja.

Karlo Griparić ponudu studija strojarstva i računarstva, budućeg Tehničkog fakulteta predstavlja diljem Hrvatske.

„Obišli smo dvadesetak srednjih škola u Zagrebu, Karlovcu, Bjelovaru, Daruvaru, Bujama, Pazinu i Puli. Svima je to nova informacija. Zainteresiranosti ima, osobito za studij računarstva, koji je moderno implementiran i baziran na aktualnim tehnologijama. Naravno, buduće studente najviše zanimaju uvjeti upisa i standard studentskog doma i menze“, ispričao nam je Griparić. Odjel tehničkih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile bit će predstavljen i u labinskoj srednjoj školi i to najvjerojatnije krajem ovog mjeseca. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

Sveučilište Jurja Dobrile Odjel za tehničke studije
https://ots.unipu.hr/
Pula, Zagrebačka 30

Djelatnosti Odjela

* sudjelovanje u izvedbi preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija iz interdisciplinarnog područja znanosti i znanstvenog područja tehničkih znanosti, polje strojarstvo i polje računarstvo,

* razvijanje znanstvenog i stručnog rada, izrada stručnih analiza, ekspertiza i drugih projekata iz područja svoje djelatnosti,

* održavanje znanstvenih i stručnih seminara, savjetovanja, tečajeva, programa cjeloživotnog obrazovanja i drugih znanstveno stručnih skupova iz područja svoje djelatnosti.

Računarstvo i proizvodno strojarstvo

Istarska županija je prepoznatljiva po malim i srednjim poduzećima, koja kao potencijalni poslodavci predstavljaju zahtjevno tržište rada za inženjere strojarstva i računarstva. Poslodavci traže dinamičnost i prilagodljivost kadra, poznavanje modernih sofisticiranih tehnologija, brzu primjenu i usvajanje novih tehnologija. Programi Odjela za Tehničke studije zamišljeni su kako bi odgovorili trenutnim zahtjevima tržišta rada.

Odjel za tehničke studije izvodi sveučilišni preddiplomski studij Računarstva i stručni preddiplomski studij Proizvodnog strojarstva spajajući nove tehnologije i industrijsku praksu. Nastava obuhvaća predavanja i vježbe za usvajanje teorijskih znanja te laboratorijske vježbe u suvremeno opremljenim laboratorijima. Na ovim se studijima, uz temeljne tehničke, konvencionalne računarske i strojarske discipline, izučavaju odabrana područja brodogradnje i elektrotehnike kao i nove i moderne tehnologije: automatika, elektronika, mehatronika i robotika.

Strojarstvo:

- Tip studijskog programa: Preddiplomski stručni studij Proizvodno Strojarstvo
- Znanstveno područje: tehničke znanosti, polje strojarstvo, grana proizvodno strojarstvo - Studij traje 6 semestra, organizira se nastava za redovne i izvanredne studente.
- Akademski/stručni naziv/stupanj koji se stječe završetkom studija i razina kvalifikacije: stručni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) inženjer/inženjerka strojarstva (bacc. ing. mech.), Razina 6

Računarstvo:

- Tip studijskog programa: Preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo
- Područje znanosti:  polje računarstvo, grane: arhitektura računalnih sustava, informacijski sustavi i procesno računarstvo.
- Akademski/stručni naziv/stupanj koji se stječe završetkom studija i razina kvalifikacije: sveučilišni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) inženjer/ inženjerka računarstva (univ. bacc. ing. comp.), Razina 6

Najnovije vijesti