Grad Umag pozvan na konferenciju kao primjer dobre prakse

0

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese prošli je tjedan pozvan kao panelist i primjer dobre prakse na konferenciju u organizaciji Forum Poslovni Mediji „Aktualnosti i pozitivna praksa upravljanja“, a koja se održala u Opatiji  21. i 22. veljače. Dvodnevna konferencija namijenjena gradovima, općinama i županijama bila je izvrsna prilika isticanja primjera dobre prakse te podizanja kompetencije sudionika u raznim područjima koje pokriva lokalna i regionalna samouprava.

Susret je okupio one čija je suradnja od vitalne važnosti za razvoj i napredak lokalnih zajednica. U okviru navedenog, predstavljeni su i dobri primjeri, odnosno gradovi u Hrvatskoj koji vlastitim strategijama i odgovornim upravljanjem čine razliku na državnoj razini. Tako je i Grad Umag, grad koji je krajem 2018. godine proglašen najboljim (srednjim) gradom u Hrvatskoj po pitanju obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih, pozvan kao primjer dobre prakse u okviru panel diskusije „Demografska obnova: (ne)Moguća misija“.  Panel je svečano otvorio pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, a uz Grad Umag istaknuti su još i primjeri dobre prakse Grada Čakovca, kojeg je predstavljao gradonačelnik Stjepan Kovač, te tvrtke Megatrend.

Sudionici panela su tako imali priliku prisutnima predstaviti vlastite mjere te važnost multidisciplinarnog pristupa demografskoj politici, ali i osvrnuti se na demografska kretanja te izazove koji su pred Hrvatskom i Europom. Gradonačelnici Čakovca i Umaga osvrnuli su se na konkretne projekte i programe te svojim primjerom dokazali zašto je ulaganje u obrazovanje vrlo važno za promjenu demografskih pokazatelja.

Valja se podsjetiti kako je Grad Umag još 2010. godine započeo vrlo važan projekt „Umag grad djece 2010.-2020.“ koji  obuhvaća izgradnju i/ili rekonstrukciju svih 17 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova te nadstandardno osigurava našoj djeci najkvalitetnije uvjete, od vrtića do fakulteta, pritom pružajući svima jednake mogućnosti. 

„To je naše opredjeljenje i demografsko-obrazovna koncepcija koju smo sami odabrali i stvorili. Naša je zadaća, a i odgovornost, osigurati najmlađima i njihovim obiteljima sigurnu budućnost. Smatram kako se sve zamišljeno može i realizirati, treba samo gledati u pravom smjeru i imati kompetentan tim.“ izjavio je Bassanese tijekom panel diskusije te dodao kako će se u 2019. godini za demografske mjere i obrazovanje izdvojiti 36% ukupnog proračuna, odnosno 85 milijuna kuna – podatak koji ohrabruje i koji predstavlja jedini konkretni pokazatelj strategije upravljanja Gradom Umagom, gradom djece i jednakih mogućnosti za sve.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa