U Medulinu održana projekcija dokumentarca Kontraband

0

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se, temeljem odluke UNESCO-a od 2000. godine, svakoga 21. veljače. U cilju unapređivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, obilježavanjem ovoga datuma, svake se godine iznova želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Upravo je želja za upoznavanjem nevjerojatno raznolike jezične baštine istarskog poluotoka bila povodom da se u Medulinu, povodom ovogodišnjeg Dana materinskog jezika održi projekcija dokumentarnog filma „Kontraband“ kojega je udruga Spod Učke realizirala 2017. godine.

Projekcija je održana 2. veljače 2019. godine u prostoru Mulitmedijalnog centra Općine Medulin, u organizaciji udruga Mutila, Sakramenski i Format u sklopu projekta „Kulturni krug po općini Medulin“, kojega su sufinancirale Općina Medulin i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina.

Posjetitelji su tijekom događaja imali prilike upoznati kreativni dvojac koji stoji iza ovoga zanimljivog i izrazito vrijednog dokumentarca. Viviana Brkarić i Valter Stojšić predstavili su udrugu Spod Učke koja djeluje na području općine Kršan i šire u Istri, vrijedno radeći na očuvanju i promociji istarskih dijalekata i kulturne baštine te nešto više rekli o ideji, nastanku i realizaciji filma "Kontraband".

U širokom spektru aktivnosti udruge ističe se njihov stalan i vrijedan rad na očuvanju i promociji istrorumunjskoga jezika, kojim na sjeveru Istre u nekoliko sela, poglavito Žejane, Lanišće i Šušnjevica danas govori nekoliko stotina Ćiribiraca, te koji pod utjecajem vremena i današnjeg načina života polako nestaje s toga prostora. Tim je više djelatnost udruge Spod Učke i njenih predstavnika Viviane i Valtera dragocjena. Radionicama za sve generacije mještana, dječjim jezičnim igraonicama, dokumentiranjem jezika i terenskim radom s izvornim govornicima, prikupljanjem jezične, etnografske i druge arhivske građe, oni su istinski čuvari krhkog, a neprocjenjivo vrijednog bogatstva kojega sačinjava materijalna i nematerijalna kulturna baština te lingvistička raznovrsnost Istre, ostavljenog nam u naslijeđe od onih koji su istarskim poluotokom kročili prije nas.

Kvalitetan iskorak i vjetar u leđa radu udruge Spod Učke predstavlja uspostava Interpretacijskog centra Ekomuzej „Vlaški puti“ u Šušnjevici, kojega realiziraju u sklopu projekta financiranog sredstvima EU fondova, a zasebna i vrlo uspješna aktivnost produciranje je i realizacija dokumentarnih filmova koji su također posvećeni valorizaciji lokalne baštine i tradicije, s posebnim naglaskom na očuvanje jezika i narječja Istre i Kvarnera.

Sinoć prikazani dokumentarc „Kontraband“ u trajanju od 41 minute ima za temu upravo kontraband, švercanje, odnosno krijumčarenje koje se odvijalo tridesetih godina prošloga stoljeća na području Istre, kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnim područjima pa je nastala prilika za način preživljavanja domicilnog stanovništva švercanjem robe iz bescarinske zone.

Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju ispričali su kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja. Gorskim putevima preko Učke, na najdomišljatije moguće načine, nosila se roba i preprodavala. “Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“, bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“ i stradali.

Čiribirskim jezikom, koji su kazivači kroz film oživjeli, prepričali su anegdote i sjećanja na daleko i gotovo već zaboravljeno vrijeme „kontrabanda“. Težak život muškaraca i žena čije je sudbine uslijed velikoga siromaštva i neimaštine obilježilo krijumčarenje, prisutnoj je publici sinoć u medulinskom multimedijalnom centru živopisno, gotovo kao da su tu s nama, predstavio i u vremenu zaustavio izniman dokumentaristički filmski uradak. Nakon filmske projekcije uslijedilo je druženje i razgovor prisutnih Medulinaca i posjetitelja s gostima iz Šušnjevice, čime se događaj priveo kraju.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI RADNIK /ICA - KITCHEN WORKER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA