Merlin je bio hrvatski prvak, a u Americi je ostvario i glumačku karijeru

0
Enes Suljić s Merlinom of Blackmagic Land
Enes Suljić s Merlinom of Blackmagic Land

Bio je hrvatski prvak, emigrirao u SAD gdje je također postao prvak i ostvario glumačku karijeru. Riječ je dobermanu Merlinu, kojega je uzgojio Enes Suljić.

„Kupio sam ga u uzgajivačnici Blackmagic Land Nikoline Borovec u Zagrebu u trećem mjesecu 2007. godine. Tada je bio star oko četiri mjeseca. Nisam štedio na hrani i svaki dan sam ga vodio u šetnju. Bio je iznimno temperamentan i inteligentan pas, obziran prema članovima obitelji, a oštar prema drugim mužjacima“, priča Suljić.

Merlin of Blackmagic Land, kako mu je glasilo puno ime, pokupio je na izložbama u Umagu i Puli kandidaturu za državnog prvaka u eksterijeru tj. izgledu, zatim isto takvu kandidaturu za međunarodnog prvaka i titulu najboljeg psa pasmine. Kandidatura za prvaka znači da se pas razvija prema standardima pasmine, a prvakom postaje trećom kandidaturom.

„Nakon dvije godine počeo sam graditi kuću u Becićima i nisam se više mogao brinuti za Merlina onako kako on to zaslužuje. Zato sam odlučio vratiti ga Nikolini Borovec. Kod nje je postao prvak, a ona ga je prodala uzgajivačnici Bell'Lavoro, koju u New Yorku vodi Vicky Brachfeld. Američki dobermani izgledaju više kao hrtovi i zato su Amerikanci zainteresirani da im europski poprave rasu“, objasnio nam je Suljić.

Merlin je postao pravak SAD-a i time prvi hrvatski pas kojemu je to uspjelo u dvije zemlje. Njegovu ljepotu zamijetili su i filmaši: pojavljuje se nakratko u komediji 'Tower Heist' gdje je jedan od dva dobermana koja na povodcu drži Eddie Murphy, a potom i u hororu 'Izbavi nas od zla'. 

Uginuo je od karcinoma 2015. godine. Devet godina je pristojan životni vijek za dobermana s obzirom da se očekivani kreće između sedam i deset godina. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa