Grad Pazin radi na sanaciji Lakote, Živi zid traži ostavke

0

U Gradu Pazinu, je 21. veljače u prostoru velike vijećnice Grada Pazina s početkom u 11.30 sati, održana konferencija za medije s ciljem informiranja javnosti o stanju na odlagalištu inertnog građevinskog otpada Lakota. Jedan od cilja ove konferencije za medije je potvrditi aktivno sudjelovanje gradskih službi u slučaju Lakota i dopuniti informacije koje građani dobivaju iz medija a tiču se posljedica obilne kiše i nevremena koje je pogodio grad Pazin 2. veljače ove godine.

Istaknuto je, kako Grad Pazin i trgovačko društvo Usluga d.o.o. od samog počeka rade na rješavanju posljedica nevremena i nastalih šteta a sve u suradnji s Hrvatskim vodama, građanskom inicijativom (GI) „Naš Potok“, te javnom ustanovom Natura Histrica.

Naime, početkom veljače, na području Pazinštine u jednom danu palo je 97,2 mm kiše što premašuje mjesečni prosjek za veljaču. Uslijed takvog nevremena došlo je do prodora vode i odrona materijala s gradilišta na kojem se izvode radovi na kanaliziranju bujičnog potoka Drazej a u blizini bivšeg odlagališta inertnog građevinskog otpada Lakota. Građevinski materijal, kameni mulj i određena količina plastike zaustavili su se u koritu i blizini vodotoka. Odmah po dojavi posljedica onečišćenja, radnici trgovačkog društva Usluga d.o.o., započeli su radove čišćenja vodotoka, o čemu smo pravovremeno izvijestili javnost. Vodotok je očišćen zahvaljujući i angažmanu građana grada Pazina i to akcijom čišćenja u organizaciji GI „Naš Potok“ za koju je Usluga d.o.o. osigurala odvoz prikupljenog otpada a Grad Pazin topli obrok za sve sudionike akcije.

Po pitanju štetnosti odloženog građevinskog materijala, napomenuto je da su sve dosadašnje analize pokazale da je mulj koji se odlagao na odlagalištu Lakota neopasan. Zadnja takva analiza izrađena je u siječnju 2019. godine od strane Hrvatskog geološkog instituta, po narudžbi tvrtke Kamen Pazin.

Nadalje, nakon nagađanja o mogućem onečišćenju podzemnih voda uslijed velikih količina oborina na području Istre, Vodovod Pula je poduzeo preventivno izvanredna ispitivanja kvalitete vode na području vodoopskrbe vodom iz izvora Rakonek i potvrđena je zdravstvena ispravnost vode  prema rezultatima ispitivanja laboratorija. Na području Lakota u tijeku su radovi na novom kanalu, u skladu s nalogom inspekcije i pravilima struke. Dovršetkom radova osigurat će se nesmetan protok bujice, stabilnost terena i prometnice koja povezuje Pazin s Rijekom i u konačnici privesti ovo područje namjeni prema prostornom planu. Istaknuta je da je što skorija sanacija predjela Lakota, bujice Drazej i Pazinskog potoka od velike važnosti za Grad Pazin i njegove građane.

Reagirao je Damir Grünbaum, vijećnik Skupštine IŽ iz Živog zida koji je 22. veljače poslao priopćenje medijima.

"Neugodno sam iznenađen izjavama gradonačelnika Pazina i direktora Usluge komunalne tvrtke Grada Pazina u jučerašnjim vijestima Radio Istre. Lakota je strašna ekološka katastrofa kojoj svjedoče svi građani Istre i umjesto da se svi odgovorni uključe u njenu sanaciju oni skandalozno pokušavaju umanjiti razmjere tog ekocida. Govoriti o neštetnosti kamene prašine koja je zagadila cijelu dolinu i ubila gotovo cijeli živi svijet, a pozivajući se na analizu koju je naručio Kamen d.d. kao glavni zagađivač koji u svojoj proizvodnji upotrebljava dvokomponentna ljepila i sintetičke smole, je u najmanju ruku neshvatljivo i zabrinjavajuće. Očito da sa ovakvim stavom odgovornih možemo očekivati nove katastrofe.

U cjeniku deponije Lakota koji sam priložio jasno se vidi da je dopušteno odlaganje drva, plastike i željeza što dokazuje da su izjave ove gospode da je na Lakoti deponiran samo inertni materijal čiste laži. To dokazuju snimke i sakupljeni otpad nakon ekološke "tragedije". U cjeniku je prema utvrđenim cijenama vidljivo i očito pogodovanje Kamenu d.d.. Speleolozi radi nakupina mulja od kamene prašine, drva, plastike i drugog materijala predviđaju začepljenje Pazinske jame!

To bi bila tek katastrofa apokaliptičnih razmjera. Međutim nikog od nadležnih institucija nije briga, nisu čak ni proglasili elementarnu nepogodu o čemu sam govorio na posljednjoj sjednici Skupštine. Natura Histrica, Županijski odjel za održivi razvoj, Župan, Ministarstvo, Hrvatske vode, šute. Kriminal, pogodovanje, zločin prema prirodi i ljudima u svojem najgorem obliku! Župane, gradonačelniče i svi prozvani samo svojim ostavkama možete djelomično vratiti povjerenje ljudi u institucije koje bi ih trebale štititi, a to ne čine! Mogu na sve ovo izreći samo jednu riječ: sramota!", napisao je Grünbaum.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZDRAVSTVENI VODITELJ/ZDRAVSTVENA VODITELJICA

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/IVA TEKSTILA

Do: 14.08.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/KA

Do: 14.08.2020.

BUJE-BUIE, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA