josip hrvatin

Osvanuo je predivan dan, ali jednog takvog neki nisu dočekali

0
Matić poljana
Matić poljana

Danas, kad je osvanuo lijep zimski dan, prisjećamo se dana koji je osvanuo prije 75 godina, ali čije svanuće nije dočekalo 26 smrznutih partizana na Matić poljani, kraj Mrkoplja u Gorskom Kotaru. Partizani 2.brigade, 13. Primorsko Goranske divizije su 19.02.1944. navečer krenuli na marš iz Jasenaka prema Mrkoplju. Prema podacima, te noći su na tom području vladale ekstremno niske temperature i napadao je snijeg do metar visine. Vjetar koji je puhao, stvorio je uvjete koje je bilo teško izdržati. S obzirom na obuću i odjeću, koju su partizani imali, taj marš 19/20.veljače 1944. nije izdržalo 26 partizana koji su se smrzli. Oko 150 ostalih je sa dobilo smrzotine koje su im ostavile trajne posljedice, a dosta njih je zbog tih posljedica i umrlo.

Nama je teško zamisliti takvu situaciju, ali kad čovjek pomisli kako bi bilo ići po snijegu u „škarpetama“ ili u „stomanji“, dok ledeni vjetar puše na poljani gdje nema ničega gdje bi se moglo skloniti, shvati kako je bilo njima dok njih 26 nije zauvijek „zaspalo“. Zato je također teško zamisliti da te naše pretke, među kojima su bili kao i drugdje partizani iz Istre, koji su dali život za našu slobodu, netko danas može nazvati zločincima.

Na Matić poljani, koja je proglašena spomen područjem, postavljeno je 26 stijena u koloni koje simboliziraju 26-toricu smrznutih partizana. Od 1962. godine se taj događaj obilježava kao „Memorijal 26 smrznutih partizana“. Tako su i ove godine položeni vijenci na spomenik u Mrkoplju gdje su uz ostale bili prisutni i položili vijenac predstavnici Saveza udruga antifašista Istarske županije i Zajednice Društava Josip Broz Tito Istarske županije. (Josip Hrvatin, predsjednik Zajednice Društava Josip Broz Tito Istarske županije)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa