teške životne sudbine

Zatvorenici ih pažljivo slušali: Uspjeli su unatoč svemu

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

U velikoj dvorani zatvora Remetinec nekoliko uspješnih Hrvata s teškim životnim sudbinama održalo je predavanje u sklopu multimedijalnog projekta “1 u 4 milijuna” koji je osmislio Jutarnji list u suradnji s Mastercardom. Bio je to projekt o ljudima koji su odlučili slijediti svoju strast, napravili životni i poslovni zaokret te počeli novu karijeru. Na predavanju u Remetincu našli su se kriminalci, džepari, prostitutke, kradljivci, prevaranti, oni koji još uvijek čekaju suđenje za gospodarski kriminal kao i oni koji su već osuđeni na zatvorske kazne zbog ucjena ili financijskih malverzacija, piše Jutarnji.

Među predavačima je bio i Istranin, 43-godišnji Boris Ružić. Za sebe kaže da budan sanja jer živi svoj san. Ružićevo djetinjstvo nije bilo san. Bio je dječak iz siromašne obitelji iz srednje Istre i često ga upravo zbog toga život nije mazio. Ipak, obiteljske vrijednosti o radu, poštenju, trudu i upornosti danas dobro pamti i upravo zahvaljujući tom radu, rekao je onima koji su ga slušali, mogao je poslije kreirati svoj život.

- Bitno je zavoljeti sve što vam se u životu dogodilo. Jer, jedino tako možemo kreirati svoj život - govori Ružić. Zatvorenici nisu samo slušali. Zanimalo ih je kako uspjeti, kako se probiti, a htjeli su i glasno reći s kakvim se problemima susreću. - Živimo u muškom svijetu gdje znanje i želja za radom nisu uvijek dovoljni. Uvijek se gleda dob, gleda se spol, na razgovorima se traže diplome, odmah te odbiju ako imaš tetovažu. Odbijali su me, a da nisu provjerili kakav sam radnik - objašnjavala je svoju priču.

Ružić mi nakon predavanja kaže kako život može zadiviti na pozitivne načine, ali isto tako nam može i slomiti srce. - Lekcije života uz koje rastemo i gradimo svijest pomažu nam da procvjetamo u osobu za koju smo se uvijek nadali da ćemo i postati. Trebamo znati nositi u sebi i gubitke koji ostavljaju trag u nama, a zahvaljujući baš njima, gubici nas mijenjaju i oblikuju na neugodan životni način. No, onda opet skočiš u vodu pa plivaš ili - potoneš. Dano ti je da odabereš - slikovit je Ružić, donosi Jutarnji.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa