'Možda će Islamska republika Italija tražiti poništenje Osima'

1
Nino Raspudić (foto: Večernji list)
Nino Raspudić (foto: Večernji list)

Već dugo gajim sumnju kako višegodišnja briselska karijera na neke ljude ostavlja ozbiljne psihofizičke posljedice. Nakon što europsku javnost već godinama svojim ispadima zabavlja predsjednik Europske komisije Junker, sada je došao red i na pet minuta “slave” predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija. Dotični je već više od desetljeća visoki funkcioner EU, najprije kao komesar za promet pa za industriju i poduzetništvo, a potom i kao predsjednik Europskog parlamenta. Dakle, taj je uglavnom odlijepljen od talijanske, hrvatske i svake druge stvarnosti, o čemu svjedoči i ovotjedna izjava na obilježavanju Dana sjećanja na talijanske žrtve jugokomunističkog terora. Obraćanje okupljenima uz fojbu Bazovica kod Trsta Tajani je završio uzvikom “živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija (…)”, piše kolumnist Večernjeg Nino Raspudić.

Komunistički antifašisti kao pobjednici nisu bili ništa humaniji od fašista. Bizarno je da njihovi nasljednici danas najviše propovijedaju toleranciju i multikulturalizam, a istovremeno slave totalitariste koji su zatrli talijansku zajednicu. No što činiti sada, gotovo tri desetljeća nakon pada komunizma i raspada Jugoslavije? Demokratska Hrvatska treba odati počast žrtvama fojbi i komunističkog terora, i njegovati ostatak talijanske kulture na svom području.

No sve to uz reciprocitet s talijanske strane, imajući na umu cijelu povijesnu sliku, dakle prije svega ono što je talijanski imperijalizam činio na istočnoj jadranskoj obali. Italija nam je danas glavni vanjskotrgovinski partner, a Talijane već desetljećima ne doživljavamo kao protivnike, već kao prijatelje. Italija nije samo zemlja koja nam je, dok je bila u nacionalnoj ekspanziji, bila pritisak i prijetnja, već i zemlja svetaca, umjetnika, znanstvenika, kojoj puno toga duguje cijeli svijet pa i Hrvatska, piše Večernji.

Možda će daleke 2119. neka nova, islamska republika Italija od Hrvatske tražiti poništavanje Osimskih sporazuma, ali stara Italija to više sigurno neće, jer se talijanstvo bori za dugoročni opstanak u Firenci i Rimu, pa nema više na što pretendirati u Rovinju, Puli ili Rijeci, a kamoli u Zadru ili Splitu. Ako ništa drugo ovaj incident još jednom je pokazao bijedu briselskih institucija, snishodljivost HDZ-ovaca, okorjelost i bešćutnost titoista koji koriste prigodu da nas podsjete kako trebamo biti zahvalni Maršalu jer je kao isturena Staljinova fronta na zapadnoj granici temeljito pobio i protjerao Talijane.

Srećom da su drugo poluvrijeme tog rata, koje se nazivalo hladnim ratom, dobile zapadne demokracije, jedini stvarni pobjednici i nad fašizmom i nad “antifašizmom” kao krinkom za drugi totalitarizam. No iz perspektive 2019. sve se to čini kao jako daleka prošlost. Pred europskim narodima su drugi problemi, i Hrvati i Talijani će imati priliku na euroizborima za tri mjeseca pokazati što žele, napisao je Raspudić za Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa