Čarobna šuma kod Vrsara: Živio je u špilji i zavjetovao se na šutnju

0
Foto: Hello Istra
Foto: Hello Istra

Kontija je uistinu čarobna šuma. Čak i zimi kada nema zelenila, tajanstveno je mjesto idealno za šetnju i samo biti u prirodi i uživati u toj njezinoj mirnoći. Kontija je naime, za one koji ne znaju, poseban rezervat šumske vegetacije od 1964. godine, 140-godišnja šuma pretežito bijelog grabra na potezu između sela Kloštar i Vrsara ponad Limskog kanala gdje je zabranjena sječa, piše Barbara Ban za blog Hello Istra.

Prostire se na 65 hektara, a presijecaju ju brojnije staze i puteljci. Osim bijelog grabra, ovdje raste i hrast medunac, crni jasen, maklen, cer, smrikva, leprin, kukurijek te brojne druge vrste. Bogata je i divljači u što sam se i sama uvjerila kada su mi dvije srne pretrčale preko staze. Naziv nosi po prezimenu plemićke obitelji Colleti.

Stazu sam obišla na biciklu, a proširila sam ju obilaskom Funtane i tamošnje vinske ceste vinskog giganta Istre Agrolagune. Start staze bio je u Kloštru pored urušenog samostana svetog Mihovila, nekadašnjeg centra ovdašnjeg feuda. To zdanje zbilja oduzima dah iako je u vrlo lošem stanju. Izgrađen je u 10. stoljeću, a naravno da se uz njega veže i neka legenda. Navodno je samostan osnovao sv. Romuald, utemeljitelj reda kamaldoljana, koji su se zavjetovali na šutnju i samoću.

I sam je Romuald bio poznat po svom pustinjačkom životu i činjenici da je obitavao u obližnjoj spilji u Limskom kanalu koja po njemu nosi ime. Nekada je ova opatija bila moćna, na što ukazuje njezina grandioznost. Imala je dvije crkve, od kojih je jedna posvećena svecu po kojem nosi i naziv, dok je druga posvećena sv. Mariji. Nisam ulazila u građevinu budući da je u ruševnom stanju, ali znam da još uvijek nisu propale sve freske kojima je prostor crkve svetog Mihovila bio oslikan, piše Hello Istra.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa