Plenković na sjednici Vlade o Uljaniku i Tajanijevoj izjavi

0
Andrej Plenković (foto: Vlada RH)
Andrej Plenković (foto: Vlada RH)

Govoreći 14. veljače na početku sjednice Vlade o aktualnim temama, predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovno se osvrnuo na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija tijekom komemoracije u Basovizzi. Podsjetio  je da ga je zvao u ponedjeljak i izrazio mu protest i nezadovoljstvo. „Tražili smo da on sam reagira u vezi te izjave, što je on i učinio“, rekao je premijer Plenković, dodavši kako su na tu izjavu reagirali i hrvatski europarlamentarci te predsjednica Republike.

Naglasio je kako takve izjave u hrvatskom razumijevanju imaju nedvojbeno i elemente revizionizma i teritorijalnih pretenzija te poručio kako nije dobro da se one uopće izgovaraju. Dodao je da je predsjednik Europskog parlamenta 13.2. u pismu pojasnio kontekst te izrazio očekivanje da se takve izjave više neće ponavljati.

Osvrnuo se i na Uljanik, rekavši da se očekuju daljnje aktivnosti  oko sljedećih koraka u vezi programa restrukturiranja i planiranih susreta idućega tjedna u Bruxellesu s Europskom komisijom. Podsjetio je da je Hrvatska dosad u prosincu i siječnju isplatila više od 2,8 milijarde kuna protestiranih državnih jamstava te poručio da je važno da javnost shvati koliki je to iznos. Naglasio je da bi hrvatski proračun u 2018. nedvojbeno imao proračunski višak da nije bilo tih obveza koje u najvećoj mjeri datiraju iz vremena prije ove Vlade.

Također, podsjetio je na angažman Vlade tijekom 2018. godine, kada su zahvaljujući njezinim naporima isplaćene praktički sve plaće u škverovima i u Puli i u Rijeci, što je, kazao je, još jedan doprinos Vlade Puli, Rijeci, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. "Tako da je važno da ljudi i u Rijeci i u Puli imaju jasan dojam koliko je Vlada pomogla već do sada ovim brodogradilištima, a ne da se stječe dojam dojam zbog nekih politikantskih izjava da to nije slučaj. Međutim kako dalje, to ćemo nakon temeljite analize zajednički procjenjivati i kroz razgovore i kroz realne i ostvarive prognoze koje su moguće", zaključio je premijer Plenković.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa