obustavljeni radovi

'Da, gradili smo namjerno bez dozvole, evo zašto!'

1
Ivica Salvador (foto: Jutarnji list)
Ivica Salvador (foto: Jutarnji list)

Najvećem investitoru u stanogradnju u Puli, tvrtki Stanoinvest Holding, građevinska inspekcija zatvorila je dva gradilišta budući da nisu ishodovane građevinske dozvole. Riječ je o tri zgrade sa po četiri stana u Puli, dok je u obližnjem Štinjanu investitor bespravno gradio pet zgrada. Radovi se do daljnjeg obustavljaju, odnosno dok se ne izdaju građevinske dozvole, piše Jutarnji.

Za dio zgrada projektna dokumentacija nije potpuna i nisu priložene sve potvrde glavnog projekta nadležnih javnopravnih tijela, a za drugi dio zgrada projekt nije usklađen s prostornim planom. Sam investitor svjestan je propusta u koji je, kaže, ušao namjerno. Naime, vlasnik Stanoinvesta Ivica Salvador, koji je najavio da će do 2025. u Puli sagraditi čak 2.000 stanova, kaže da će platiti globu, no najprije će se očitovati na nalaz inspekcije.

- Bili smo svjesni posljedica pokretanja radova i naravno da globu namjeravam platiti u cijelosti i bez ikakvih prigovora. Radovi su obustavljeni jer nismo uspjeli ishoditi građevinsku dozvolu u onom trenutku kada smo s izvođačem radova ugovorili početak radova, pojasnio je Salvador. Veli nam da još ne zna kolika će biti visina globe. Objašnjava da je s radovima, bez obzira što nema dozvole, počeo zbog- nedostatka radne snage.

- Kvalitetnih radnika je svakim danom sve manje i ukoliko im danas ne ponudite posao, njih sutra nema. Graditeljstvo prednjači po odlasku radnika u druge zemlje, naveo je kao pojašnjenje. Na njegovim gradilištima trenutno je oko 200 građevinara. Veli i da je administracija spora, pa primjerice građevinsku dozvolu za zgrade u Puli, čija je gradnja trenutno stopirana, čeka godinu dana. Problem je, pojašnjava, što je najprije trebao dobiti dozvolu za prethodne uvjete, odnosno osigurati infrastrukturu.

- Prilagođeni smo tržištu i gradimo onoliko kolika je potražnja, a u ovoj je državi brzina administracije obrnuto proporcionalna odlasku radnika, poručio je. Vjeruje da će građevinsku dozvolu za zgrade u Štinjanu dobiti u roku od mjesec dana, a za zgrade u Puli u roku od tri mjeseca te da će nastaviti s radovima. U tom će se periodu usmjeriti na druga gradilišta. A trenutno ih je u Puli i okolici 30-tak. Radi se o stambenim zgradama raznih veličina i u raznim dijelovima grada – od centra do predgrađa, javlja Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa