Potpisan ugovor

Grad Umag gradi još 120 POS stanova

0
Vili Bassanese, Slavko Čukelj i Predrag Štromar
Vili Bassanese, Slavko Čukelj i Predrag Štromar

Nakon tri izgrađene zgrade iz Programa društveno poticane stanogradnje, u okviru kojih je po poticanim cijenama našim građanima prodano 122 stana, Grad Umag je nedavno pokrenuo i proceduru projekta izgradnje četvrte zgrade na području Umaga. Tako je u ponedjeljak, 11. veljače u prostorijama umaške Gradske vijećnice upriličeno svečano potpisivanje ugovora u okviru projekta izgradnje novih 120 stanova. Na svečanosti su, uz predstavnike Grada Umaga,  prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje te Ugovor o prijenosu prava vlasništva potpisali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

„Kad imate izgrađen i realiziran sustav predškolskog odgoja koji daje svoje rezultate, odnosno povećanje broj djece u zajednici, onda počnete razmišljati o socijalnoj politici mladih. Uz gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta, što u Umagu nije upitno, naročito u sezoni kad imamo manjak kadrova i postoji potreba za popunjavanjem velikog broja novih radnih mjesta, tada morate razmišljati i o poticanoj stanogradnji jer ona predstavlja najbolji model kako bi mlade obitelji ostale te tražile svoju budućnost upravo u Umagu.“ izjavio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Grad Umag i APN su pokrenuli proceduru realizacije izgradnje četvrte POS zgrade još u lipnju 2018. godine. Nakon obrade svih pristiglih molbi, u siječnju 2019. godine formirana je Konačna lista reda prvenstva objavljena i na službenoj web stranici Grada Umaga. Nakon potpisivanja dvaju vrlo značajnih dokumenata kojima je omogućen nesmetani nastavak projekta izgradnje navedene zgrade, slijedi procedura izrade projektne dokumentacije, prezentacija stanova kupcima s Konačne liste prvenstva te početak realizacije izgradnje koji se sastoji od više faza.

„U Istri je do sad izgrađeno 393 stana po modelu Programa društveno poticane stanogradnje.“ naveo je direktor APN-a Slavko Čukelj. Uzmemo li u obzir da je od navedenih 393 stana samo u Umagu izgrađeno 122, jasno je vidljivo kako Grad Umag prednjači u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, obzirom da Umag ostvaruje udio od čak 31 posto ukupnog broja POS stanova.

„U proceduri je Zakon o POS-u kojeg nam je želja donijeti prije ljeta. Ovi su stanovi namijenjeni mladim ljudima koji trebaju riješiti stambeno pitanje, koji trebaju ostati u Hrvatskoj te ovdje doprinositi i gospodarstvu. Zato nam je cilj smanjiti špekulativne mjere na najmanju moguću razinu„ naglasio je ministar Štromar.

Poticana stanogradanja je jedna vrlo važna karika u nizu mjera demografske obnove koje provodi Grad Umag. Uz projekt besplatnih vrtića, ovim projektom izgradnje 120 stanova cijenom za trećinu povoljnijih od tržišnih, otprilike 300-tinjak naših sugrađana riješit će svoju važnu životnu potrebu stanovanja. Grad Umag svojim projektima kontinuirano stvara uvjete u kojima će se za manji novac dobiti veća materijalna, socijalna i društvena vrijednost te kvaliteta života. Time će  potreba za odlaskom biti minimalna, odnosno želja za ostankom ili dolaskom u Umag biti sve veća. Da je Grad na pravom putu govori niz priznanja na državnoj razini koja je primio za politiku demografske obnove, socijalnu i politiku mladih.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa