Župan Flego: Želimo biti regija lider u zaštiti okoliša

2
Delegacija iz Istre s Manuelom Borom, ambasadoricom Odbora regija za Sporazum gradonačelnika i vijećnicom iz Regije Marche
Delegacija iz Istre s Manuelom Borom, ambasadoricom Odbora regija za Sporazum gradonačelnika i vijećnicom iz Regije Marche

Istarski župan Valter Flego 7. veljače je u Bruxellesu, zajedno s gradonačelnicima Pule Borisom Miletićem, gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom te direktorom Istarske razvojne agencije (IDA) Borisom Sabattijem sudjelovao na konferenciji „Sporazum gradonačelnika - najbolje regionalne prakse i mogućnosti financiranja ka ciljevima 2030.“, u sklopu projekta Life Sec Adapt.

O značaju ovog događaja posebno govori činjenica da je okupio brojne čelnike gradova, regija i država, ali i utjecajne osobe koje se bave ekološkim pitanjima, poput predsjednika Europskog odbora regija Karla-Heinza Lambertza. Cilj konferencije je promocija postignutih rezultata gradova potpisnika najveće svjetske inicijative za urbanu klimu i energiju „Sporazuma gradonačelnika“, inicijative koja ujedinjuje tisuće lokalnih i regionalnih vlasti koje su dobrovoljno posvećene provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju.

Kao jedini predstavnik hrvatskih županija, gradova i općina, župan Flego je sudjelovao na panel diskusiji, održanoj u sklopu Konferencije osvrnuvši se pritom na primjere dobre prakse iz Istre po pitanju klimatskih promjena, energetike i očuvanja okoliša.

'Nismo željeli ignorirati promjene'

„Kao odgovorna regionalna vlast nismo željeli ignorirati promjene u našem okruženju, već imati strateški plan održivog razvoja koji će nam poslužiti kao putokaz u daljnjem očuvanju naših najvrjednijih resursa. S tim ciljem Istarska županija je 2015. godine, prva u Hrvatskoj, izradila Strategiju održivog razvoja - Zeleni plan Istre. Godinu kasnije, 6 istarskih gradova - Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj - potpisalo je Sporazum za klimu i energiju, što je bio jedan od ciljeva EU projekta LIFE SEC ADAPT“, naglasio je župan Flego i dodao kako je kroz spomenuti projekt Istra iz EU fondova osigurala 7 milijuna kuna.

„Potpisnici se obvezuju smanjiti emisije CO2 na svome području za najmanje 40% do 2030. godine učinkovitijom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije te usvojiti integrirani pristup ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene“, nastavio je župan Flego. U projektu sudjeluju Istarska razvojna agencija (IDA) kao koordinator projekta, Istarska županija te spomenutih šest istarskih gradova, koji će prvi u Republici Hrvatskoj izraditi „Akcijske planove za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP)“.

Zelena radna mjesta

„Upravo sada, kada je u tijeku planiranje novog proračuna EU za razdoblje 2021.-2027., ključno je da ekologija i „zelena radna mjesta“ budu strateške odrednice, te da se projekti iz tog područja mogu financirati iz Kohezijskih fondova. Mi već sada imamo spremne brojne projekte koje želimo kandidirati kako bi i u narednim godinama bili regija lider u zaštiti okoliša te kako bi realizirali sve ciljeve iz Pariškog sporazuma“, istaknuo je župan Flego koji očekuje da i država, zakonima, operativnim planovima i financijskim sredstvima, djeluje u istome smjeru.

Župan Flego konferenciju je ocijenio iznimno važnom, a ključnim smatra pitanje u kakvom gradu, regiji, državi želimo živjeti 2030. godine i kako prioritetno posložiti projekte koje ćemo u tom cilju do tada realizirati. „Isto tako, držim kako je dosadašnji Sporazum gradonačelnika o klimi postavio dobre početne ciljeve i temelje na daljnje iskorake, a realizirani su kao što smo imali prilike čuti brojni projekti. Time je Sporazum opravdao svoju svrhu, a sada je sazrjelo vrijeme za njegovu nadogradnju“, zaključio je istarski župan Valter Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa